Este vorba despre doi membri ai ”celulei de execuţie” a SI care a fost supranumită „The Beatles”. Capturarea lor a avut loc la începutul lui ianuarie, în estul Siriei, a precizat joi oficialul american, neidentificat, într-un comunicat.
Acest grup de patru membri este acuzat că este responsabil de încarcerarea şi decapitarea a aproximativ 20 de ostatici, în principal occidentali, între care jurnaliştii americani James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorul umanitar american Peter Kassig.
Primul dintre jihadiştii capturaţi a fost identificat drept El-Shafee el-Sheik. Al doilea, care se află pe lista neagră a ”teroriştilor internaţionali” întocmită de Departamentul de Stat american, se numeşte Alexanda Amon Kotey sau Alexander Kotey, care are naţionalităţile britanică, ghaneză şi cipriotă. Născut în decembrie 1983, el a trecut ptin oraşul sirian Rakka, fostul fief al ”califatului” autoproclamat de SI.
Ministerul britanic de Externe a refuzat să confirme capturarea lor. ”Nu comentăm despre cazuri ale unor indivizi şi nici cu privire la anchete în curs”, a spus un purtător de cuvânt. Departamentul de Stat l-a acuzat anul trecut pe Kotey că ”probabil a executat” ostatici şi a recurs la ”metode de tortură deosebit de crude”. Aceşti jihadişti, a explicat reprezentantul american, au ”participat la detenţia, exploatare şi execuţia unor deţinuţi occidentali”.
De asemenea, ei au ”acţionat drept călăi şi interpreţi” şi ”ar fi avut legături cu teroristul britanic numit adesea «Jihadi John»”, a declarat aceeaşi sursă, fără să precizeze în ce stare se află cei doi şi nici ce se va întâmpla cu ei. ”El-Shafee el-Sheik şi Kotey reprezintă o mică porţiune din sute de terorişti străini din SI (provenind) din mai multe ţări, care au fost scoşi de pe câmpul de luptă de Forţele Democratice Siriene (FDS), în estul Siriei, din octombrie 2017”, a subliniat oficialul militar.
PAUL, GEORGE, RINGO ŞI JOHN
Cel mai celebru dintre cei patru „Beatles” jihadişti era britanicul Mohammed Emwazi, cunoscut din cauza înregistrărilor video cu decapitări de ostatici care au marcat opinia publică în 2014 şi în 2015, în care apărea cu cuţite de măcelărie în mână şi îmbrăcat în negru. Supranumit „Jihadi John”, el a fost ucis în noiembrie 2015 într-un bombardament, la Rakka.
Prin decapitările sale, minuţios puse în scenă, adesea într-un decor deşertic, cu corpuri fără cap zăcând la picioarele sale, în timp ce i se vedeau doar ochii, el a comis unele dintre cele mai atroce execuţii ale SI. El a devenit stindardul propagandei şi campaniei terorii pe Internet promovată de gruparea jihadistă.
Lucrătorii umanitari britanici David Haines şi Alan Henning, americanii Peter Abdul-Rahman Kassig, Steven Sotloff şi James Foley, dar şi japonezul Kenji Goto au fost decapitaţi în faţa unei camere de luat vederi de către Emwazi. Ei au fost încarceraţi împreună cu jurnaliştii francezi Didier François, Edouard Elias, Nicolas Hénin şi Pierre Torres.
Prizonieri occidentali le-au dat numele de „Beatles” celor patru temniceri, după accentului lor britanic, punându-le numele legendarilor cântăreţi Paul, George, Ringo şi John. Aine Davis, al patrulea membru al grupului jihadist – care ar fi avut pe mână peste 20 de ostatici străini în 2014-2015 şi care ar fi obţinut milioane de dolari ca răscumpărări – este deţinut în Turcia.