Sir Tim Berners-Lee a declarat pentru ziarul britanic The Guardian că această practică a subminat eforturile în cadrul luptei împotriva infracţiunilor cibernetice şi în cadrul războiului cibernetic. El a îndemnat totodată la o „dezbatere publică sinceră şi completă” pe tema supravegherii pe Internet.
Aceste declaraţii apar în contextul în care o Comisie parlamentară urmează să îi audieze pe şefii agenţiilor britanice de spionaj – GCHQ, MI5 şi MI6 – împreună, într-o şedinţă publică, pentru prima dată.
În opinia lui Sir Tim Berners-Lee, sistemul de verificare şi control al GCHQ şi contrapărţii sale americane NSA – ale căror activităţi de spionaj au făcut obiectul unor dezvăluiri provenind de la fostul consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden – a eşuat.
De asemenea, el apreciază că agenţiile au slăbit securitatea online spărgând criptările folosite de utilizatorii de Internet pentru a-şi proteja datele private şi că acest lucru este totodată o trădare din partea industriei tehnologiei. Din contră, acoperirea media a dezvăluirilor lui Snowden „a fost în interesul public şi a scos la lumină o serie de probleme importante care necesită acum o dezbatere completă şi sinceră„, a subliniat celebrul informatician.
Citeşte şi Alertă în SUA: Hackerii pot deschide uşile celulelor din închisoare
Comisia parlamentară pentru Informaţii şi Securitate (ISC) urmează să îi chestioneze pe Sir Iain Lobban- directorul GCHQ, Andrew Parker – directorul general al MI5 şi pe Sir John Sawers – şeful MI6. Ei vor fi chestionaţi pe tema dezvăluirilor lui Snowden, dar şi cu privire la subiecte din domeniul ameninţărilor teroriste şi securităţii cibernetice. În schimb, cei trei nu vor fi întrebaţi despre detalii ale unor tehnici de spionaj şi despre operaţiuni în curs.