Expediţia a fost condusă de fundaţia Conservation International. Colaborarea dintre cercetători, indigeni şi studenţi a înregistrat 1.300 de specii, în total.
Echipa lucrează acum la identificarea speciilor noi. Printre aceste se află „broasca cowboy”, un amfibian cu franjuri albi pe picioare şi o structură asemănătoare pintenului, pe „călcâiul” său.
O altă frumoasă specie nouă este un greier denumit „Crayola” datorită culorilor sale intense.
Greierul „Crayola” FOTO: Piotr Naskrecki
Una din speciile nou descoperite, un somn acoperit cu o „armură” cu ţepi, pentru a se apăra de piranha, a fost aproape mâncat de unul din ghizii expediţiei. Din fericire, înainte ca ghidul să îl mănânce, cercetătorii au observat caracteristicile sale inedite şi l-au conservat.
Somnul cu armură (Pseudacanthicus sp.), FOTO: Kenneth Wang Tong You
Expediţia de trei săptămâni a făcut parte din Programul de Evaluare Rapidă al Conservation International (RAP), care există de peste 20 de ani.
Directorul RAP dr. Trond Larsen a explicat pentru BBC Nature de ce această zonă din Suriname este atât de specială.
„Când ajungi în zonă, poţi să mergi sute de kilometri şi să nu vezi nicio stradă – doar pădure. Este unul din ultimele locuri de pe Pământ unde se mai găseşte o astfel de sălbăticie„, a spus Larsen.
Echipa a ajutat localnicii să desemneze o zonă din pădure de care să nu se atingă nimeni, în speranţa că, într-o zi, această zonă va deveni o mică rezervaţie naturală.