Broccoli se află în top 10 al celor mai bune alimente din lume. Deși nu este în top când vine vorba de preferinţe, această legumă are foarte multe proprietăți benefice pentru organismul uman. Ea conține cantități mari de fibre solubile și insolubile, vitamina C și vitamina K, care este necesară unei buni circulații a sângelui.
Alimentul-minune care taie foamea. Spală toate toxinele din corp și are numeroase beneficii pentru organism
Alimentul care face miracole pentru sănătate. Broccoli este totodată și foarte bogat în fitonutrienți ce micșorează semnificativ riscul de diabet și boli cardiovasculare sau cancer. Nutriționiștii situează această legumă în top 10 al celor mai bune alimente. Ce beneficii are pentru organism:
Previne artrita
Potrivit mai multor studii broccoli previne artita. Substanța numită sulforafan blochează deteriorarea cartilagiilor, datorită faptului că interceptează o moleculă ce produce inflamația locală.
Alimentul care ajută la reducerea atacurilor de cord și distruge celulele canceroase. Cu ce beneficii mai vine ardeiul Cayenne
Broccoli ajută în lupta cu cancerul
Potrivit unui raport publicat de Clinical Epigenetics, sulforafanul este foarte benefic și în cazul cancerului de colon, fiind activ în organism chiar și atunci când broccoli nu este consumat zilnic. Cercetătorii cred că sulforafanul determină niște transformări în organism la nivelul genelor. În acest fel, acestea previn creșterea tumorilor. Oamenii de știință susțin că, dacă broccoli este consumat doar de trei ori pe lună, riscul de a dezvolta cancer de vezică urinară scade cu 40%.
Reduce efectul razelor ultraviolete
Extractul legumei aplicat direct pe piele reduce semnificativ efectele razelor ultraviolete, fiind astfel benefică și împotriva cancerului de piele.
Detoxifiază organismul
Compușii cu sulf sunt esențiali datorită faptului că intră în procesul de detoxifiere a ficatului. Conținutul ridicat de sulf are efecte benefice, antivirale și antibiotice.
Beneficiile aduse de broccoli nu se opresc aici. Totodată, leguma este și o sursă bogată de potasiu și calciu. Vitamina C și beta-carotenul ce îl conține protejează ochii de cataractă și ocrotesc celulele de atacul radicalilor care afectează memoria. Există dovezi științifice precum că broccoli diminuează și efectul negativ cauzat de colesterolul rău LDL și ajută la reducerea riscului de diabet.
Cum trebuie să alegem și să gătim brocolli
Broccoli trebuie să aibă floarea compactă și fără degradări exterioare. Culoarea legumei trebuie să fie verde închis, ori cu nuanțe spre purpurii în funcție de specie, fără suprafețe îngălbenite. Ca să își păstreze vitaminele și mineralele, leguma trebuie consumată crudă sau preparată la abur timp de 2-4 minute. 100 de grame de broccoli conțin 34 de calorii, 5,5 grame de glucide, 0,2 grame de lipide și 2,5 grame proteine.
Broccoli nu este indicat persoanelor care au probleme cu glanda tiroidă deoarece conține substanțe goitrogene care pot interfera cu funcționarea glandei tiroide.
Rețetă de murături: Conopidă cu broccoli și morcovi în oțet
Conopida se va combina foarte bine cu broccoli, iar morcovii vor da un plus de aromă și de culoare.
Ce ne trebuie pentru rețeta de murături: Conopidă cu broccoli și morcovi în oțet:
Desfacem conopida și broccoli în buchețele pe care le clătim bine cu apă rece. Spălăm bine și morcovii și îi tăiem în rondele mai grosiere. Așezăm la baza borcanelor câteva frunze de țelină, apoi le umplem cu buchețelele de conopidă și broccoli, alternându-le să se vadă frumos culorile, Printre ele așezăm rondele de morcovi.Turnăm apă în borcane, pentru a o măsura, apoi scurgem apa.
Măsurăm o parte de oțet cu patru părți de apă, 1/2 lingură de sare și o linguriță de zahăr și completăm în fucție de cantitatea ce intră în borcane. Adăugăm condimentele și fierbem compoziția pentru 2-3 clocote, sau până se dizolvă sarea și zahărul.
Așezăm lame de cuțit sub borcane și turnăm lichidul fierbinte peste ingredientele din ele. Închidem borcanele cu capacele din dotare și le învelim în pături până se vor răci, apoi le trecem în cămară.
Vom avea niște murături gustoase și colorate ce vor merge de minune cu diverse fripturi, sau incluse în diverse salate.
https://www.youtube.com/watch?v=4sRCSUn_GRw