Bruxelles-ul propune „frontiere inteligente” pentru spaţiul Schengen

Două măsuri sunt preconizate pentru a face "inteligente" frontierele externe ale spaţiului Schengen, format din 22 din cele 27 de state membre UE şi cinci ţări asociate. Prima măsură prevede aplicarea unui program de înregistrare a călătorilor, în timp ce a doua vizează implementarea unui sistem de intrare şi ieşire.
Iulian Tudor
01 mart. 2013, 08:42
Bruxelles-ul propune

Comisia Europeană (CE) a invitat joi statele membre să investească în tehnologii de vârf în vederea îmbunătăţirii trecerii frontierelor şi atragerii turiştilor, precum şi a oamenilor de afaceri în Uniunea Europeană (UE), relatează AFP, citat de Mediafax.

Două măsuri sunt preconizate pentru a face „inteligente” frontierele externe ale spaţiului Schengen, format din 22 din cele 27 de state membre UE şi cinci ţări asociate. Prima măsură prevede aplicarea unui program de înregistrare a călătorilor, în timp ce a doua vizează implementarea unui sistem de intrare şi ieşire.

Peste un miliard de euro ar fi necesari pentru a realiza investiţiile necesare. „Sunt investiţii grele într-o perioadă de austeritate bugetară”, a recunoscut Cecilia Malmström, comisar european pentru Afaceri Interne. „Dar vizitatorii străini au cheltuit 271 de miliarde de euro în timpul deplasărilor în UE, în 2011”, a subliniat ea.

Programul de înregistrare prevede eliberarea unei cartele computerizate ce le va permite călătorilor să treacă o barieră electronică în aeroporturile din ţările UE. „Trecerea frontierei se va putea efectua în câteva secunde”, a dat asigurări Malmström.

Preşedintele Senatului olandez: Pentru Schengen, justiţia din România să respecte regulile europene

La rândul său, sistemul de intrare şi ieşire va acoperi o breşă în sistemul european, incapabil în prezent să urmărească mişcările străinilor intraţi cu viză şi plecările lor din UE.

Noul dispozitiv „va înregistra data şi locul de intrare şi ieşire a cetăţenilor din ţări terţe care se deplasează în Uniunea (Europeană). El va calcula în mod electronic durata şederii autorizate, înlocuind astfel sistemul manual actual, şi va avertiza autorităţile naţionale când, la data expirării acestei durate, o fişă de intrare/ieşire nu va include date privind ieşirea”, a precizat CE.

„În acest mod, sistemul va fi mai util în remedierea problemei (identificării) persoanelor care depăşesc durata vizei de scurtă şedere”, subliniază CE.

Datele personale ale călătorilor vor fi păstrate timp de şase luni şi accesul la ele va fi „rezervat persoanelor responsabile de la frontiere”, a insistat Malmström. Subiectul este foarte sensibil pentru Parlamentul European (PE), care va trebui să îşi dea acordul.

Cecilia Malmström a recunoscut că, în cazul în care statele şi PE aprobă proiectul, vor fi necesari mai mulţi ani pentru a pune în practică măsurile privind frontierele inteligente.

Ponta: Putem rezolva problema Schengen dacă nu mai suntem sabotaţi din ţară VIDEO

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de joi, 17 aprilie, cinci produse Parkside pe care românii se bat să le cumpere. Au prețuri excelente înainte de Paște și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Reguli noi în România dacă retragi bani la bancomat. A intrat în vigoare la aceste ATM-uri din aprilie
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
România, amenințată de o pană de curent? Cât de mare e pericolul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
L-au demolat pe Călin Georgescu. Verdictul judecătorilor a venit astăzi, 15 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
Decizie privind vârsta de pensionare! Anunțul judecătorilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți