Vlad Marcu lucrează într-un restaurant specializat în brunch-uri, un tip de masă la modă în Danemerca. Românul povestește cum sunt necesare măsuri de igienă foarte riguroase, pragul restaurantului fiind trecut de apromaximtiv 6.000 de clienți pe lună.
Citeşte şi: Amenzile din starea de urgenţă ar putea fi anulate. Ce trebuie să faci pentru a-ţi recupera banii
Danezii abia au așteptat să se deschidă locurile unde ieșeau să ia masă și să socializeze. Deschiderea teraselor a fost permisă de pe data de 18 mai, iar în prima zi acestea au fost pline de oameni.
„Aici oamenii chiar așteptau foarte mult să fie deschise restaurantele, cafenelele, localurile, pentru că în Danemarca există cultura localului, a restaurantului, oamenii merg foarte mult să mănânce, să se întâlnească în aceste locuri. Pentru unii cred că a fost destul de greu. Pentru noi, românii, a fost mai ușor, pentru că noi nu stăm toată ziua la restaurante și la cafenele. Aici oamenii chiar abia au așteptat. În 18 mai, când a fost permisă deschiderea restaurantelor, am fost surprinși să vedem cât de aglomerat este. A fost mai aglomerat decât ne-am fi așteptat noi. Eu am estimat că vom avea undeva la 30% mai puțini clienți decât anul trecut în aceeași zi, dar au fost cam tot la fel de mulți”, a spus Vlad Marcu, pentru MEDIAFAX.
Chef-ul de origine română, care s-a stabilit în Danemarca în urma cu cinci ani, spune că nu este obligatorie purtarea măștii nici în spațiile publice și nici în instituții.
”Oamenii s-au comportat rezonabil, au ținut distanța. Danezii au încredere foarte mult în autortiăți și ascultă sfaturile și recomandările.Oamenii au fost înțelegători și au păstrat distanța și în mijloacele de transport în comun, au păstrat distanța și în spațiul public. Sunt foarte multe zone, cum sunt parcurile sau lacurile, în care, dacă oamenii se plimbau, păstrau distanța. Dacă astea au fost recomandările autorităților, danezii au zis: „Ok, respectăm! Avem încredere în autorități””, a adăugat Vlad Marcu.