„Bucătarul lui Putin” le cere deputaţilor ruşi să meargă la război: „Să pună mâna pe mitralieră”

Evgheni Prigojin este din ce în ce mai vocal împotriva conducerii armatei ruse și a ministrului apărării, Serghei Șoigu, căruia ar vrea să-i ia locul, potrivit mai multor surse. 
Filip Stan
11 oct. 2022, 14:20

Fondatorul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, le-a cerut deputaților din Duma de Stat „să se strângă grămadă” și să conducă unități în luptă sau, dacă nu au calități de lideri, „să pună mâna pe mitralieră sau măcar pe lopată” și să meargă la război.

Apelul lui Prigojin către aleșii din camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a fost publicat de serviciul de presă al companiei sale, Concord, pe rețeaua socială rusească VKontakte, potrivit canalului ucrainean Nexta.

„Acum este nevoie să ne consolidăm societatea. Acei oameni care vorbesc de ani întregi de la pupitru (parlamentarii – n.r.) trebuie să înceapă să facă ceva. Unde sunt comuniștii strâns uniți din Partidul Comunist al Federației Ruse, unde este Partidul Liberal Democrat, căruia îi pasă de Rusia și care, rămas fără Jirinovschi, vedem cu toții că s-a transformat într-un circ? Nu ai vorbesc de Partidul Patria, pe care l-am susinut prostește la un moment dat, sperând că acolo se formează patrioți adevărați. (…)

Klaus Iohannis, după ce ruşii s-au dezlănțuit în Ucraina: nu există o creştere a riscurilor pentru România

Singurii care participă la viața țării sunt coaliția lui Mironov cu Prilepin și Rusia Unită, reprezentată de Turciak, Milonov, Valuev și alți câțiva deputați.

Prin urmare, le cer domnilor «aleși» să se strângă grămadă și să conducă unități cum sunt cele ale Wagner. Iar cei care nu au calități organizatorice, să pună mâna pe mitralieră sau măcar pe lopată. Acesta este beneficiul real. Aceasta este adevărata slujire a patriei-mamă”, le-a transmis „bucătarul lui Putin” depuțaților ruși, potrivit mesajului publicat de compania sa.

Evgheni Prigojin este din ce în ce mai vocal împotriva conducerii armatei ruse și a ministrului apărării, Serghei Șoigu, căruia ar vrea să-i ia locul, potrivit mai multor surse.

De partea lui îl are pe liderul cecen Ramzan Kadîrov, cei doi bucurându-se de un înalt respect în rândul armatei, mai ales după înfrângerile rușinoase suferite recent de Rusia pe frontul din Ucraina.

„Bucătarul lui Putin” face presiuni să-i ia locul lui Șoigu. Surse Wagner: „Prigojin și Kadîrov au propriile lor armate”

Apar tot mai multe semnale privind o revoltă și conflicte la nivelul conducerii armatei ruse. Jurnalistul de investigații Christo Grozev de la Bellingcat enumeră o serie de indicii că Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar Wagner și cel mai proeminent critic al felului în care se desfășoară ofensiva Rusiei în Ucraina, încearcă să preia conducerea armatei de la Serghei Șoigu.

„Prigojin continuă să dea drumul în spațiul public la clipuri video care îl prezintă ca pe un mare nenorocit, ceea ce îi place și îi aduce adorație din partea militanților însetați de sânge, care cred că Putin e slab. Iată-l aici spunându-le unor recruți proaspăt amputați că «vă bandajăm și vă trimitem înapoi la luptă»”, a scris Christo Grozev într-un mesaj pe Twitter, comentând un video în care fondatorul Wagner stă de vorbă cu patru tineri îmbrăcați în civil, dintre care doi au câte un picior amputat.

Preşedintele Dumei: „Paharul răbdării s-a terminat, iar regimul de la Kiev poate fi considerat acum terorist”. Medvedev anunţă dezmembrarea Ucrainei

Tot Christo Grozev preciza în urmă cu două zile că deocamdată nu au avut loc concedieri la conducerea armatei ruse, dar că facțiunile afiliate grupării Wagner fac presiuni ca Evgheni Prigojin sau un apropiat de-ai săi să fie numiți la vârful Ministerului Apărării.

„«Concedierile» nu se confirmă în stadiul actual, dar conturile afiliate Wagner fac în mod clar presiuni ca Prigojin, sau măcar unul dintre oamenii lui, cum este Diumin, să fie numiți în funcții-cheie în Ministerul Apărării. În mod clar, acest subiect trebuie urmărit în zilele/săptămânile care vin”, a scris Grozev sâmbătă.

Ulterior, el a citat o sursă din interiorul grupării Wagner, care ar fi spus: „Suntem foarte furioși pe conducătorii corupți de la Kremlin, care au dovedit nu numai că sunt hoți, ci și incompetenți militar. Prigojin și Kadîrov se bucură de un mare respect în rândul armatei și al serviciilor speciale, au propriile lor armate și pot prelua conducerea dacă vor”.

Evgheni Prigojin și liderul cecen Ramzan Kadîrov au fost cei mai proeminenți și mai vocali critici după înfrângerile clare pe care le-a suferit Rusia în regiunea Harkov.

Ramzan Kadîrov a scris pe Telegram că elita militară al Rusiei „a acoperit” un general „incompetent” care ar trebui acum „trimis pe front pentru a-și spăla rușinea cu sânge”.

La rândul său, Prigojin a reacționat la fel de furios: „Trimiteți toate gunoaiele desculțe, cu mitraliere, direct pe front”.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'