Bucatele de Crăciun de pe mesele românilor, delicioase dar grele pentru ficat. O singură felie dintr-un fruct te salvează de probleme majore

Bucatele tradiționale de Crăciun ale românilor sunt gustoase, dar neprietenoase cu ficatul. Există câteva remedii simple care ne pot ajuta să remediem problemele digestive și biliare cauzate de o masă copioasă.
Ruxandra Rădulescu
26 dec. 2021, 16:56
Bucatele de Crăciun de pe mesele românilor, delicioase dar grele pentru ficat. O singură felie dintr-un fruct te salvează de probleme majore

Bucatele tradiționale de sărbători pot cauza probleme digestive și biliare, de aceea este necesar să cunoaștem maniera corecta de consuma preparatele de pe masa de Crăciun sau Revelion.

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cum și ce trebuie să mâncăm astfel încât să avem sărbători tihnite. El spune și că un anume fruct poate face diferența.

Ingredientul din cozonac care face minuni pentru organismul uman. E un adevărat pansament pentru stomac, luptă împotriva anemiei și conține numeroase vitamine!

„Moderația ar trebui să fie cheia alimentației și de sărbătoarea Crăciunului, în caz contrar veți avea nevoie de serviciul de urgență. (…) Cei care au postit ar trebui să reia cu prudență alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă și de friptură. Iar alimentele trebuie introduse treptat. (…)

Dr. Ciuhodaru ne îndeamnă să facem pauză între felurile de mâncare.

„Țineți cont că fiecare masă ar trebui să conțină un singur aliment concentrat și considerați concentrat tot ce nu e fruct sau legumă, așa că friptura și sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau a cărnii cu cartofi, și nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă. Și faceți o pauză de măcar jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzația de suprasaturație cât și sindroamele dispeptice.

Indiferent de starea de sănătate, mare atenție, alcoolul, mai ales în asociere cu mâncarea grasă poate să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare, iar precauții speciale ar trebui avute în vedere în special la cei cu afecțiuni digestive, metabolice sau cardiace, care ar trebui să respecte regimul igieno-dietetic, adică fără dulciuri, sare și pe cel medicamentos.

Diabeticii și bolnavii cronici trebuie să ia măsuri de precauție

„Aș putea spune că precauții speciale există pentru cei cu boli metabolice, precum diabetul, care vor respecta indicațiile terapeutice, pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând chiar până la comă. Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune, insuficiență cardiacă și cardiopatii ischemice, vor fi atenți la excesul de sare și grăsimi, iar orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut și necesită prezentarea de urgență la spital.”, mai adaugă medicul.

Ananasul face minuni pentru digestie

Potrivit doctorului Ciohodaru, există un fruct care, consumat la masă, favorizează digestia și ajută la evitarea problemelor digestive.

„Puteți începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociata unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia.

Nu uitați că există și salate și fructe proaspete și că puteți face o plimbare în aer liber, dacă nu, veți avea de tras după excesul caloric din această perioadă.
După post, dacă nu vrem să ajungem la spital, să începem cu brânzeturi, salate și alimentate mai puțin grase, în așa fel încât tocăturile, prăjelile, carnea grasă să fie consumate în a doua etapă și să dăm posibilitatea sistemului nostru digestiv să se acomodeze la acest aport caloric și nu numai.

Scapă de senzația de greață după masa de sărbători cu aceste 3 ingrediente pe care le ai și tu în cămară

Combinația grăsimi – alcool este o bombă pentru organism
Combinația de grăsime și alcool duce aproape întotdeauna la colecistite, pancreatite, cazuri grave și nu chiar de Terapie Intensivă și intervenții chirurgicale. Să facem pauză între masă, să distanțăm la 30-40 de minute între felurile de mâncare, în așa fel încât să nu fie toate dintr-o dată. Și felia tradițională de ananas cu rol digestiv este utilă în astfel de perioade pentru a ne suprasolicita dintr-o dată sistemul digestiv.

Nu uitați că o durere epigastrică, de tipul dureri vărsături, mai ales la un pacient cu risc poate să însemne primele semene ale unui infarct miocardic și în aceste condiții evaluarea este extrem de importantă”, a mai spus medicul Ciuhodaru, potrivit evz.ro.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai i-a arătat cartonașul galben lui Nicușor Dan la Testul Puterii! Ce s-a întâmplat la emisiunea maraton de pe Fanatik
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu se mai aștepta la acest anunț minunat: Cele mai mari șanse
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cristi Borcea, dezvăluiri de care altora le-ar fi mare rușine
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Ce pensie primește Maria după 22 de ani de muncă în Italia! Aceasta nu duce grija zilei de mâine: „E de trei ori mai mare decât pensia din România”
Cancan.ro
Nuntă secretă în politică! Fostul prim-ministru al României s-a căsătorit la Viena cu deputata care i-a furat inima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. A fost o legendă. Rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
"Ștefan era foarte bun la învățătură, un băiat liniștit" - Tatăl băiatului a dezvăluit ce obișnuia să facă acasă
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Alocații luna aprilie 2025. Vești bune pentru părinți
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred