Peste 20.000 de oameni participă la marșul care se desfășoară în centrul Capitalei, numeroși participanți având steaguri curcubeu.
Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. Un grup de 10 persoane aflate pe traseul paradei şi-au arătat în mod vehement nemulţumirea faţă de eveniment. Pentru că a refuzat să se legitimeze, o persoană din acest grup a fost dusă la sediul poliţiei.
„În data de 29.06.2024, în jurul orei 17.00, pe timpul desfășurării marșului Bucharest PRIDE, un grup de 10 persoane s-a poziționat pe traseul manifestației publice autorizate, cu scopul de a-și exprima nemulțumirea față de desfășurarea acesteia.
Jandarmii prezenți în cadrul dispozitivului de ordine publică s-au deplasat la grupul de persoane, solicitându-le de mai multe ori să înceteze contramanifestația.
Anticipând riscul unor altercații sau violențe și ținând cont că grupul în cauză nu a cooperat cu forțele de ordine, jandarmii au procedat la legitimarea acestora, context în care un bărbat a refuzat legitimarea, fiind astfel condus la autospeciala Jandarmeriei și ulterior la sediul secției de poliție pentru luarea măsurile legale împotriva acestuia.
Reiterăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 26, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 60/1991 (republicată) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare, organizarea sau participarea la contramanifestații desfășurate în același timp și în același loc cu adunările publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 5.000 de lei.
Jandarmeria București va asigura protecția tuturor persoanelor care aleg să-și exprime opiniile în mod pașnic, civilizat și legal.
Astfel, facem apel atât la cei prezenți, cât și la ceilalți cetățeni, să fie responsabili și îi asigurăm că siguranța lor este prioritatea noastră”, au transmis reprezentanţii Jandarmeriei.
Traseul Bucharest Pride va fi: intersecţia Piaţa Victoriei cu Calea Victoriei – Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – B-dul Naţiunile Unite – traversare B-dul Libertăţii – alveola Parc Izvor – Parc Izvor (orele 17.00 – 19.00). Traseul indicat anterior va fi parcurs pe carosabil, respectând toţi participanţii la marş şi îndrumările organizatorilor şi ale forţelor de ordine, spun organizatorii. Finalul marului Bucharest Pride are loc în Parcul Izvor, între orele 19.00 şi 22.00.
„Încă din 2005, comunitatea LGBTQIA+ din România iese în stradă pentru a-şi celebra identitatea, pentru a-şi face vocea auzită şi pentru a-şi revendica drepturile. Bucharest Pride abordează nevoia urgentă de recunoaştere legală şi protecţie a tuturor familiilor LGBTQIA+ şi nevoia unei proceduri de recunoaştere juridică a genului pentru persoanele transgender şi va transmite un mesaj din partea societăţii: We are ready. Suntem pregătiţi pentru o Românie în care persoanele LGBTQIA+ şi familiile lor sunt văzute, recunoscute şi protejate. Adoptarea unor legi care să răspundă acestor nevoi reale nu mai suportă amânare”, spun organizatorii pe Facebook.
La eveniment, sunt interzise arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a evenimentului, substanţe psihoactive sau psihotrope interzise prin lege sau băuturi alcoolice cumpărate din afara evenimentului.
Organizatorii fac apel la participanţi să fie atenţi la siguranţa lor şi a celor din jur.
„În cazul în care în apropiere există un incident violent, vă rugăm să vă îndepărtaţi, să faceţi un cerc la distanţă în jurul incidentului, să scandaţi «FĂRĂ VIOLENŢĂ!». Păstraţi-vă calmul, nu fugiţi şi anunţaţi imediat organizatorii şi/sau forţele de ordine. Vă rugăm să menţineţi ordinea şi liniştea publică pe tot parcursul evenimentului şi să urmaţi instrucţiunile organizatorilor sau ale forţelor de ordine prezente”, recomandă organizatorii.
25 de membri ai misiunilor diplomatice şi ai organizaţiilor internaţionale din Bucureşti îşi exprimă public sprijinul pentru Bucharest Pride 2024, printre care ambasadele Australiei, Greciei, Austriei, Belgiei, Marii Britanii, Canadei,, Bulgariei, Republicii Moldova, Ambasada Republicii Cehe, a Republicii Chile, Ciprului, Danemarcei, Republicii Finlanda, Republicii Franceze, Germaniei, Irlandei, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Mexicului, Reprezentanţa Comisiei Europene în România etc.