Bucureştiul-Port la Dunăre: Proiectul s-a distrus de la 70% la 50% după o investiţie de peste un miliard de euro

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat că vrea ca proiectul "Bucureşti - port la Dunăre" să fie preluat de Primăria Capitalei, după ce investiţia de peste un miliard de euro de pe vremea lui Ceauşescu s-a distrus de la un grad de realizare de 70% la 50%, ca urmare a furturilor. 
Cristina Macuc
17 oct. 2016, 08:46
Bucureştiul-Port la Dunăre: Proiectul s-a distrus de la 70% la 50% după o investiţie de peste un miliard de euro

„M-am întâlnit la sediul Municipalității cu specialiști în domeniul serviciilor de consultanță în infrastructura, pentru a discuta despre posibilitatea reluării lucrărilor la Proiectul „București – Port la Dunăre”. La ședință au fost prezenți reprezentantii IPTANA (fostul Institut de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale și Aeriene) autorii proiectului realizat înainte de 1990 cât și ai Studiului de Fezabilitate realizat în 2012-2013, in prezent una dintre cele mai importante companii de pe piata serviciilor de consultanta in infrastructura dar si specialisti din cadrul Primariei Capitalei in acest domeniu.
Îmi doresc ca în urma acestei întâlniri să tragem o concluzie în ceea ce privește utilitatea, functionalitatea si avantajele acestui proiect, dar si sa stabilim pasii pe care ii avem de urmat pentru continuarea si finalizarea acestei investitii. Vreau sa continuam acest proiect, sa preluam responsabilitatea realizarii lucrarilor in Bucuresti, iar investitia sa devina o prioritate pentru Capitala. Dupa discutiile pe care le vom avea cu reprezentantii unitatilor administrativ teritoriale responsabile, si dupa întocmirea documentației necesare, vom putea demara procedurile pentru obținerea cofinanțării proiectului din fonduri UE. Avem deja sprijinul Comisarului European, Corina Cretu pentru realizarea acestui proiect important”, a anunţat primarul general Gabriela Firea.

În cadrul ședinței s-a stabilit că pentru a putea demara procedurile de accesare a fondurilor europene este necesară actualizarea studiului de fezabilitate. De asemenea, pentru a putea relua construcția acestui proiect este necesară implicarea autorităților locale care ar putea beneficia de avantajele acestei investiții: Județele Giurgiu, Ilfov și Călărași, dar și autoritățile centrale cu responsabilități în acest sens: Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei sau Ministerul Dezvoltării.

Directorul IPTANA, Cornel Martincu a explicat că investiția a fost realizată până în anii 1990 în procent de aproximativ 70 la sută. Din cauza stagnării și abandonării acestor lucrări, în prezent lucrările s-au degradat sau au fost distruse în bună măsură, stadiul actual de realizare în prezent fiind în procent de 50 la sută. Mai mult, se estimează că investiția deja realizată până în 1990 este de aproximativ 1 miliard de euro.

Potrivit studiului de fezabilitate realizat în anul 2013, și care necesită a fi actualizat, oportunitatea si beneficiile acestui proiect sunt in mod clar conturate. Prin conectarea Bucurestiului cu Fluviul Dunarea se obtine o cale navigabila cu o capacitate de transport semnificativa, iar racordarea Capitalei la principala artera de navigatie transeuropeana permite legatura directa a Bucurestiului cu Belgrad, Budapesta, Bratislava, Viena, Frankfurt, Duisburg, Rotterdam etc. Ceea ce va face posibil transportul de marfuri pe apa, apreciat ca cel mai economic si nepoluant precum si includerea Bucurestiului pe lista porturilor în care pot acosta navele de pasageri. Dezvoltarea turismului pe Dunăre trebuie să devină o prioritate atât pentru București cât și pentru România în general.
Un argument în plus pentru finalizarea acestui proiect este proximitatea cu zona în care se dezvoltă proiectul Eli NP la Măgurele, cea mai avansată infrastructura de cercetare din lume, zona de Sud a Capitalei urmand sa devina un Hub de transport intermodal. S-a convenit ca in perioada imediat urmatoare vor avea loc intalniri cu actorii implicati si anume Consiliile Judetene Giurgiu, Calarasi si Ilfov, Administratia Canalelor Navigabile, Ministerul‎ Transporturilor si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru a stabili rolul si implicarea fiecaruia in acest proiect si etapizarea actiunilor fiecaruia. Municipiul Bucuresti are capacitatea de a coordona un proiect de mare anvergura ca acesta, cu beneficii atat pentru bucuresteni cat si pentru intreaga zona de Sud a Romaniei, opinează primarul Gabriela Firea pe pagina de Facebook. 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Zelenski se declară pregătit să renunțe la președinția Ucrainei pentru pace
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!