Facturile la căldură frământă populația an an de an odată cu răcirea vremii. În București, există riscul ca oamenii să plătească mai mult pentru energia termică, în iarna ce stă să vină.
Edilul Capitalei, Nicușor Dan, a fost întrebat, la digifm, dacă va fi păstrată subvenția municipalității pentru gigacalorie, esențială pentru un nivel mai mic al facturilor la căldură și apă caldă. Potrivit primarului general, decizia privind o eventuală majorare a prețului pentru energia termică va aparține consilierilor generali ai Capitalei. „E o decizie pe care o s-o luăm împreună cu Consiliul General. Cetățenii plătesc 330 de lei și noi (municipalitatea – n.r.) plătim restul până la 1.000. În mod cert, Primăria va plăti atâta timp cât sistemul este încă nefuncțional. Primăria va plăti parte din costul gigacaloriei. Dacă pentru populație o să rămână 330 sau o să mai crească puțin, asta o să decidă Consiliul General”, a precizat primarul general, potrivit digi24.
Au început probele pentru furnizarea de căldură în București
Compania Municipală Termoenergetica București a inițiat încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică. Operațiunea se face simultan cu probele de presiune la instalaţiile interioare.
Ambele acţiuni sunt necesare spre a pregăti reţeaua de termoficare pentru iarnă, după cum au precizat reprezentanții companiei.
„Rugăm clienţii companiei să se asigure că lucrările la instalaţiile interioare din imobile vor fi finalizate în timp util, astfel încât să fie evitate incidentele (inundaţii în apartamente sau în subsolurile blocurilor) ce pot apărea odată cu încărcarea acestora. Vă reamintim că este obligaţia asociaţiilor de proprietari de a se asigura că instalaţiile interioare proprii (de alimentare cu energie termică) sunt în stare de funcţionare şi că sunt finalizate lucrările din interiorul imobilelor”, au mai spus reprezentanții Termoenergetica.
Câteva mii de blocuri din toate sectoarele Capitalei au rămas temporar fără apă caldă, la sfârșitul lunii august, ca urmare a unei avarii majore la CET Progresu. Premierul Marcel Ciolacu a declarat atunci că este vorba despre o ”situație gravă cu rețeaua de termoficare, jumătate din oraş nu are apă caldă”. Ciolacu a precizat că a discutat subiectul cu edilul Nicușor Dan. ”Am convenit, împreună şi cu ministrul Energiei, în perioada următoare, să ne întâlnim şi să găsim soluţiile cele mai bune pentru a debloca acest lucru”, a spus premierul.
Problema de la CET Progresu a fost rezolvată atunci în 24 de ore.