„Proiectul se adresează acelor cetăţeni posesori de case şi de apartamente în blocuri de locuinţe mai vechi care nu intră în programul de reabilitare al Primăriei. Până în momentul de faţa administraţia publică nu a făcut nimic pentru proprietarii de case, de exemplu„, a declarat pentru RomaniaTV.net Deaconescu Ionel Cristinel, unul dintre iniţiatorii proiectului.
Pentru a beneficia de scutire la plata impozitului pe clădire, proprietarul trebuie să obţină după lucrări un Certificat Verde clasa A.
„Nu orice termoizolare poate duce la scutire. Clasa A înseamnă gradul maxim de certificat verde, ceea ce înseamnă că cetăţeanul va trebui să cheme un auditor în energie care va spune cât de gros trebuie să fie polistirenul, cum trebuie schimbate ferestrele, câte camere trebuie să aibă rama de la fereastră, dacă geamul este simplu, dublu sau triplu, astfel încât după finalizarea lucrărilor să primească certificat de grad A. Dacă în urma termoizolării primeşte certificat de grad B, nu este scutit„, a explicat consilierul municipal pentru RomaniaTV.net.
Care sunt AVANTAJELE acestui proiect
Potrivit consilierului CGMB, în 10 ani, bucureştenii îşi vor recupera banii investiţi în reabilitarea termică a locuinţei.
„În 10 ani, cetăţeanul primeşte o subvenţie, o ecomomie egală între 50 şi 80% din costul lucrării de reabilitare, la care se va adăuga economia pe care o face la plata facturii la energie electrică, care va duce la recuperarea banilor. Potrivit calculelor, ar putea ieşi chiar pe plus„, spune Deaconescu.
Proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe vor fi OBLIGAŢI să plătească reabilitarea termică.
„Legea prevede că dacă vrei să reabilitezi blocul pe banii administraţiei publice locale trebuie ca toţi proprietarii să fie de acord. Ceea ce într-un bloc nu se poate realiza. Pe când, această hotărâre nu intră pe acest acord pe care îl are administraţia publică, ci intră pe Statutul Asociaţiei de Proprietari care prevede că orice lucrare de îmbunătaţire/reparaţii se ia în condiţiile îndeplinirii cvorumului în bloc cu jumătate plus 1.
Dacă într-un bloc există cinci cârcotaşi, lucrarea se va face pe banii asociaţiei de proprietari utilizând si fondul de rulment, urmând ca banii să fie recuperaţi de la cei cinci cârcotaşi prin punerea lor în factura de întreţinere. Neplata facturii de întreţinere duce la scoaterea la vânzare a imobilului. Nu va mai exista un cârcotaş pentru care tot blocul să sufere„, a explicat Cristinel Deaconescu.
Scutirea se aprobă de la data de 1 ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor de reabilitare. Scutirea de la plata impozitului se aplică doar persoanelor fizice şi se anulează în cazul vânzării imobilului.
Pentru a beneficia de scutire, bucureştenii trebuie să depună la Direcţia de taxe locale şi impozite din sectorul de care aparţine următoarele documente:
-cerere prin care se solicită scutirea la plata impozitului
-dovada efectuării lucrărilor pe cheltuiala proprie (copie facturi, chitanţe fiscale, ordine de plată)
-documentele de dobândire în proprietate a imobilului în cauză din care să rezulte destinaţia de locuinţă a acestuia (contract de vânzare-cumpărare, autorizaţie de construire )
-copii după acte de identitate ale titularilor din care să rezulte adresa de domiciliu
-raportul de audit energetic
-autorizaţia de construire eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare sau negaţia că nu necesită autorizaţie de construire
-procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor
-certificatul de performanţă energetică din care să rezulte clasa de performanţă enrgetică la care se încadrează imobilul după efectuarea lucrărilor de reabilitare.
Proiectul ar putea intra pe ordinea de zi pentru a fi votat în şedinţa viitoare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, stabilită pentru data de 30 septembrie.