Bucureştenii cu câini, OBLIGAŢI să-i sterilizeze. Vezi cât se va plăti pentru ADOPŢIA unui căţel

Posesorii de câini în vârstă de peste şase luni din Capitală vor avea obligaţia să îi sterilizeze, excepţie făcând numai patrupedele utilitare şi de vânătoare înregistrate, precum şi cele ale ministerelor Internelor şi Apărării, potrivit unui proiect de hotărâre a CGMB. Acesta mai prevede şi ca acei cetăţeni care vor să adopte un câine de la un adăpost al Primăriei să achite o taxă de 170 de lei.
Romania TV
16 apr. 2013, 20:45
Bucureştenii cu câini, OBLIGAŢI să-i sterilizeze. Vezi cât se va plăti pentru ADOPŢIA unui căţel

Proiectul, lansat marţi în dezbatere publică de municipalitate, modifică Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nr. 243 /2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti.

Noul proiect prevede obligaţia tuturor deţinătorilor de câini în vârstă de peste şase luni din Bucureşti să-i sterilizeze în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Excepţie de la această prevedere vor face câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti, dar şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne, precum şi câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterlizare, acest lucru urmând să fie confirmat prin semnătura şi parafa medicului veterinar.

Proiectul mai stabileşte că persoanele fizice şi juridice, dar şi ONG-urile care deţin câini în vârstă de peste patru luni în municipiul Bucureşti sunt obligate să-i înregistreze la Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, prin microciparea lor şi completarea unui formular. Excepţie vor face de asemenea câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul nu prevede însă şi aplicarea unor sancţiuni pentru cei care nu respectă aceste prevederi sau vreo formă de control privind respectarea acestora.

Pe de altă parte, persoanele juridice, instituţiile şi ONG-urile care capturează, adăpostesc, transportă, sterilizează, identifică şi adoptă câini fără deţinător din Capitală au obligaţia de a comunica reprezentanţilor ASPA, lunar, toate informaţiile aferente acestei activităţi, în caz contrar fiind sancţionaţi cu o amendă contravenţională de 2.000 de lei.

Totodată, ONG-urile care au protocol de colaborare cu reprezentanţii municipalităţii şi care vaccinează, deparazitează, sterilizează şi înregistrează în baza unică sunt scutite de orice plată a serviciilor pe care aceste organizaţii le prestează.

Potrivit noului proiect de hotărâre, medicii veterinari care au contract de prestări servicii cu ASPA vor avea obligaţia să transmită atât în scris, cât şi electronic situaţia câinilor sterlizaţi, vaccinaţi, deparazitaţi şi identificaţi pentru introducerea acestora într-o bază unică de date.

Identificarea prin microcipare şi crotaliere a câinilor fără stăpân se va face de către ASPA, iar numărul de microcip va fi înscris în fişa câinelui şi înregistrat în baza unică de date.

De asemenea, agenţii economici care solicită prestări de servicii către reprezentanţii municipalităţii vor plăti câte 70 de lei pentru capturarea şi sterlizarea unui câine, 20 de lei, pentru identificarea şi înregistrarea acestuia în baza de date şi 10 lei, pentru vaccinul antirabic.

Taxă de 170 de lei pentru adopţia unui câine din adăposturi

O taxă de 170 de lei va fi percepută persoanelor fizice şi juridice care adoptă un câine dintr-unul din adăposturile municipalităţii bucureştene, în timp ce pentru ONG-uri adopţia va fi gratuită, potrivit unui proiect de hotărâre a CGMB, lansat marţi în dezbatere publică. În prezent, cetăţenii şi ONG-urile pot adopta gratuit câini din adăposturile primăriei.

În plus, câinii vor putea fi adoptaţi numai de către cei care fac dovada condiţiilor de cazare, hrană şi asistenţă medicală, dacă proiectul va fi adoptat. În acest sens, persoanele fizice şi juridice vor avea de completat câte un formular de adopţie, în timp ce ONG-urile pot adopta câini după semnarea unui protocol cu ASPA, potrivit proiectului.

Noile prevederi au în vedere şi ca persoanele fizice şi juridice sau ONG-urile care abandonează câini să nu mai aibă dreptul să adopte alte animale pe o perioadă de un an.

Potrivit reprezentanţilor Municipiului Bucureşti, modificarea Hotărârii nr. 243/ 2009 este necesară întrucât studiile din teren arată că aproximativ 30 la sută dintre câinii fără stăpâni din Capitală provin din „abandon privat”, adică pui proveniţi din „monte accidentale” sau câini ai căror deţinători nu-i mai doresc.

Proiectul de hotărâre va fi în dezbatere publică până la data de 30 aprilie.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Limită pentru banii cash. Românii ce nu pot plăti numerar. Avertisment pentru cei care evită băncile
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Locul istoric ce va deveni bijuteria României. Ceaușescu voia să-l radă de pe fața pământului
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Lege pentru posesorii de permis categoria B. Nu mai poți conduce pe șosea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Cine este șeful lui George Simion. Șeful AUR face doar ce i se spune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt chinezii care au venit lângă Hagi la Farul Constanța