Bucureştenii cu câini, OBLIGAŢI să-i sterilizeze. Vezi cât se va plăti pentru ADOPŢIA unui căţel

Posesorii de câini în vârstă de peste şase luni din Capitală vor avea obligaţia să îi sterilizeze, excepţie făcând numai patrupedele utilitare şi de vânătoare înregistrate, precum şi cele ale ministerelor Internelor şi Apărării, potrivit unui proiect de hotărâre a CGMB. Acesta mai prevede şi ca acei cetăţeni care vor să adopte un câine de la un adăpost al Primăriei să achite o taxă de 170 de lei.
Romania TV
16 apr. 2013, 20:45
Bucureştenii cu câini, OBLIGAŢI să-i sterilizeze. Vezi cât se va plăti pentru ADOPŢIA unui căţel

Proiectul, lansat marţi în dezbatere publică de municipalitate, modifică Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nr. 243 /2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti.

Noul proiect prevede obligaţia tuturor deţinătorilor de câini în vârstă de peste şase luni din Bucureşti să-i sterilizeze în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Excepţie de la această prevedere vor face câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti, dar şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne, precum şi câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterlizare, acest lucru urmând să fie confirmat prin semnătura şi parafa medicului veterinar.

Proiectul mai stabileşte că persoanele fizice şi juridice, dar şi ONG-urile care deţin câini în vârstă de peste patru luni în municipiul Bucureşti sunt obligate să-i înregistreze la Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, prin microciparea lor şi completarea unui formular. Excepţie vor face de asemenea câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul nu prevede însă şi aplicarea unor sancţiuni pentru cei care nu respectă aceste prevederi sau vreo formă de control privind respectarea acestora.

Pe de altă parte, persoanele juridice, instituţiile şi ONG-urile care capturează, adăpostesc, transportă, sterilizează, identifică şi adoptă câini fără deţinător din Capitală au obligaţia de a comunica reprezentanţilor ASPA, lunar, toate informaţiile aferente acestei activităţi, în caz contrar fiind sancţionaţi cu o amendă contravenţională de 2.000 de lei.

Totodată, ONG-urile care au protocol de colaborare cu reprezentanţii municipalităţii şi care vaccinează, deparazitează, sterilizează şi înregistrează în baza unică sunt scutite de orice plată a serviciilor pe care aceste organizaţii le prestează.

Potrivit noului proiect de hotărâre, medicii veterinari care au contract de prestări servicii cu ASPA vor avea obligaţia să transmită atât în scris, cât şi electronic situaţia câinilor sterlizaţi, vaccinaţi, deparazitaţi şi identificaţi pentru introducerea acestora într-o bază unică de date.

Identificarea prin microcipare şi crotaliere a câinilor fără stăpân se va face de către ASPA, iar numărul de microcip va fi înscris în fişa câinelui şi înregistrat în baza unică de date.

De asemenea, agenţii economici care solicită prestări de servicii către reprezentanţii municipalităţii vor plăti câte 70 de lei pentru capturarea şi sterlizarea unui câine, 20 de lei, pentru identificarea şi înregistrarea acestuia în baza de date şi 10 lei, pentru vaccinul antirabic.

Taxă de 170 de lei pentru adopţia unui câine din adăposturi

O taxă de 170 de lei va fi percepută persoanelor fizice şi juridice care adoptă un câine dintr-unul din adăposturile municipalităţii bucureştene, în timp ce pentru ONG-uri adopţia va fi gratuită, potrivit unui proiect de hotărâre a CGMB, lansat marţi în dezbatere publică. În prezent, cetăţenii şi ONG-urile pot adopta gratuit câini din adăposturile primăriei.

În plus, câinii vor putea fi adoptaţi numai de către cei care fac dovada condiţiilor de cazare, hrană şi asistenţă medicală, dacă proiectul va fi adoptat. În acest sens, persoanele fizice şi juridice vor avea de completat câte un formular de adopţie, în timp ce ONG-urile pot adopta câini după semnarea unui protocol cu ASPA, potrivit proiectului.

Noile prevederi au în vedere şi ca persoanele fizice şi juridice sau ONG-urile care abandonează câini să nu mai aibă dreptul să adopte alte animale pe o perioadă de un an.

Potrivit reprezentanţilor Municipiului Bucureşti, modificarea Hotărârii nr. 243/ 2009 este necesară întrucât studiile din teren arată că aproximativ 30 la sută dintre câinii fără stăpâni din Capitală provin din „abandon privat”, adică pui proveniţi din „monte accidentale” sau câini ai căror deţinători nu-i mai doresc.

Proiectul de hotărâre va fi în dezbatere publică până la data de 30 aprilie.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Taxa care se dublează în România. Decizia luată de Ministerul Finanțelor: Nu se poate justifica
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
O tânără a murit înecată într-un lac după ce s-a speriat de un urs, în Harghita! Aceasta și-a găsit sfârșitul la doar 18 ani
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Asta mai lipsea! Ilie Bolojan a dat cea mai proastă veste pentru români: urmează recesiune. Măsuri de urgență
MediaFlux
Putin a decis! Armistițiu în Ucraina! Anunț de la Kremlin
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre