Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), convocat luni în şedinţă extraordinară, a respins proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de Administrare al Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti.
Potrivit Mediafax, preşedintele CA al RADET Gabriel Dumitraşcu a declarat că va demisiona „imediat”, împreună cu restul membrilor Consiliului de Administraţie. „Este un gest de onoare”, a mai spus Dumitraşcu.
Acesta a adăugat că la iarnă este posibil ca mai multe cartiere din Bucureşti să rămână fără căldură.
„Pentru anumite zone din Capitală există riscul ca la iarnă să nu poată fi difuzat agentul termic. Cele mai expuse zone sunt cele din estul Capitalei: Colentina, Fundeni, Doamna Ghica şi Pantelimon”, a spus Dumitraşcu, adăugând că există acest risc şi pentru zone centrale ale Bucureştiului.
Din cauza fondurilor insuficiente, aprobate/alocate din bugetul local de către Primăria Bucureşti în ultimii patru ani, execuţia lucrărilor de investiţii a fost sistată începând cu finalul anului 2012. Astfel, RADET a primit anul trecut 4,3 milioane lei pentru investiţii, faţă de 11,9 milioane lei în anul 2013 şi comparativ cu 125,9 milioane lei alocate pentru investiţii în 2009.
Preşedintele CA al RADET a citat studii potrivit cărora necesarul de cost pentru reabilitarea sistemului de transport ar fi de 360 milioane euro şi de alte 850 milioane euro pentru redimensionarea şi retehnologizarea CET-urilor.
Citeşte şi: RADET a cerut scumpirea gigacaloriei
Începând cu anul 2014, Electrocentrale Bucureşti a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucureşti, astfel că toţi banii pe care RADET îi încasează se duc la creditor.
Potrivit şefului CA al RADET, cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către Elcen. La sfârşitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, faţă de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei în 2013.
„Blocajul financiar în care se află regia afectează derularea normală a activităţii, generând disfuncţionalităţi majore în asigurarea continuităţii, calităţii serviciului prestat clienţilor şi în siguranţa în exploatarea continuă a instalaţiilor. În acest context, regia se află în posibilitatea achitării debitelor”, se arată în planul de administrare al RADET.