Bucureştenii, în pericol! Care sunt clădirile care RISCĂ SĂ SE PRĂBUŞEASCĂ peste ei

Viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, susţine că mii de clădiri dărăpănate din centrul Bucureştiului au devenit un pericol real pentru cei care se încumetă să treacă prin preajma lor și, din păcate, sunt șanse mari ca lucrurile să se agraveze.
Iulian Tudor
27 iul. 2015, 06:13
Bucureştenii, în pericol! Care sunt clădirile care RISCĂ SĂ SE PRĂBUŞEASCĂ peste ei

Acesta îi cere Ministerului Culturii să intervină şi să analizeze cât mai urgent regulamentul de intervenţie privind reabilitarea clădirilor, elaborat de Primăria Capitalei.

„Vinovat de această situație este Guvernul României, mai exact Ministerul Culturii, care deși are de doi ani de zile pe masă regulamentul de intervenție elaborat de către Primăria Capitalei, conform Legii nr. 153/ 2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, nu a binevoit să avizeze acest document.

Nu știm nici măcar dacă regulamentul făcut de Primărie este bun sau prost, deși s-au făcut din partea instituției noastre trei reveniri pe această temă, semn că nepăsarea este cuvântul de ordine la ministerul condus de Ionuț Vulpescu.

Primăria Capitalei a realizat în termenele legale identificarea și inventarierea clădirilor și a proprietarilor care fac obiectul acestei legi. Astfel, au fost identificați, într-o primă etapă, circa 2000 de locatari din 300 de imobile din perimetrul: Bd. Lascăr Catargiu, Calea Victoriei, Bd. Carol — Bd. Pache Protopopescu, Bd. Gh. Magheru — Bd. N. Bălcescu — Bd. I. C. Brătianu, Bd. Regina Elisabeta — Bd. M. Kogălniceanu.

CITEŞTE ŞI Clădirile cu risc seismic din Bucureşti care vor fi consolidate în acest an

În a doua etapă, Primăria a elaborat și transmis spre avizare către Ministerul Culturii regulamentul de intervenție pentru aceste imobile. Conform corespondenței oficiale, Primăria Capitalei a transmis ministerului, încă din august 2013, solicitarea de avizare a regulamentului de intervenție, revenind ulterior prin alte trei solicitări similare.

Conform Legii 153/2011, Primăria are obligația de a inventaria clădirile care intră sub incidența legii și de a realiza regulamentul de intervenție, care urmează să fie aprobat de Ministerul Culturii. Abia apoi se poate trece efectiv la reabilitarea fațadelor degradate de către proprietarii acestora, accesând, conform legii, credite cu dobânzi subvenționate și garantate 100% de către stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale, pe o durată de cinci ani sau din surse proprii.

În lipsa avizării regulamentului de intervenție de către Ministerul Culturii, toate procedurile sunt blocate, iar clădirile dărăpănate din Capitală rămân un pericol real pentru siguranța trecătorilor.

De asemenea, nu trebuie omis faptul că cele mai multe clădiri aflate în stare avansată de degradare, mai ales în centrul Bucureștiului, au o valoare arhitecturală deosebită, unele fiind chiar de patrimoniu, iar trecerea timpului, fără să se intervină pentru reabilitarea lor, va duce curând la dispariția lor.

În aceste condiții, fac un apel public către ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, să analizeze cât mai urgent regulamentul de intervenție elaborat de Primăria Capitalei și să ia o decizie în legătura cu acest document, pentru a elimina riscul de a rămâne în memoria românilor că ministrul din cauza căruia a ajuns în spital sau chiar a murit un cetățean care a avut ghinionul să treacă pe lângă o clădire dărăpănată, în momentul prăbușirii fațadei acesteia”, scrie viceprimarul Cornel Pieptea, într-un comunicat de presă.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
10 + 1 Sfaturi pentru curățenia de după Crăciun
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă