Pot fi despăgubiţi inclusiv proprietarii auto care au poliţă de asigurare CASCO şi nu vor să o folosească. Aceştia vor depune o declaraţie pe proprie răspundere că deţin poliţă CASCO şi renunţă la utilizarea ei.
Cererea de despăgubire va cuprinde:
-nume, prenume, domiciliu/sediu proprietarului/utilizatorului, nr. telefon
-calitatea acestuia: proprietar sau utilizator în cazul contractelor de leasing
-datele de identificare ale autovehiculului: marcă, model, culoare, nr. de înmatriculare
-locul producerii incidentului: intersecţie, stradă, număr, bloc
-avariile constatate
-alegerea modalităţii de reparaţie (CASCO sau regie proprie)
-modalitatea de plată (virament bancar cu obligaţia comunicării datelor bancare)
Cererea trebuie depusă până la data de 29 februarie 2016, alături de DOSARUL DE DESPĂGUBIRE, la Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 4.
Dosarul de despăgubire trebuie să conţină printre altele documentele autovehiculului, cartea de identitate a proprietarului/utilizatorului, asigurarea Casco dacă există, declaraţie pe proprie răspundere. VEZI AICI TOT CE TREBUIE SĂ CONŢINĂ DOSARUL
Poliţia Locală va analiza toate documentele depuse şi va efectua propriile investigaţii cu privire la împrejurările producerii avariilor constatate, dacă este cazul. Dacă se constată că aspectele declarate nu sunt conforme cu realitatea, dosarul va fi respins, iar Primăria poate sesiza organele de urmărire penală.
Atenţie! Proprietarii maşinilor avariate care deţin poliţă de asigurare CASCO şi au folosit-o deja pentru reparaţii NU vor primi despăgubiri.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 4, 26 de astfel de cereri au fost depuse până marţi, 9 februarie 2016.
Imediat după validarea de către Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti a celor 2 hotărâri adoptate de legislativul local Sector 4, pentru toţi cei care au solicitat despăgubiri şi au depus deja documentaţii în acest sens la Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 4 va demara procedura de evaluare, urmând ca după aprobarea Bugetului Local al Sectorului 4, aceştia să intre în posesia sumelor aferente costurilor pentru reparaţia autovehiculului.
Potrivit primarului sectorului 4, iniţiativa ar putea fi extinsă la nivelul tuturor primăriilor din Bucureşti, dar şi la nivel naţional. În acest sens, edilul a lansat o campanie de strângere de semnături pe care le va depune în Parlament însoţite de o solicitare oficială către deputaţi şi senatori.
„Considerăm că demersul nostru a constituit un prim pas în reglementarea unor situaţii administrative asupra cărora, până acum, nicio autoritate locală nu s-a aplecat. Sunt mândru că noi am reuşit, dovedind că dacă există interes pentru problemele oamenilor, calea spre rezolvarea acestora este mai simplă decât s-a crezut ani de zile. Eu m-am ţinut de cuvânt şi iată, la nivelul Sectorului 4, am adoptat deja hotărârile prin care vom acorda despăgubiri proprietarilor autovehiculelor avariate de copacii prăbuşiţi în urma viscolului de la începutul lunii ianuarie a.c. Cred că este o iniţiativă care vine în sprijinul oamenilor şi de aceea, consider oportună extinderea aplicării ei atât la nivelul întregii Capitale, cât şi la nivel naţional. De aceea am gândit o campanie de strângere de semnături, pe care ulterior le vom depune în Parlament, însoţite de solicitarea noastră către senatori şi deputaţi, de a prioritiza interesul cetăţenilor prin adoptarea unui act normativ care să reglementeze modalitatea acordării despăgubirilor de către toate autorităţile locale. Avem în vedere ca, pe lângă situaţia producerii unor calamităţi, să propunem să fie luate în calcul şi alte cazuri în care, cetăţenii care au suferit pagube materiale pe domeniul public, să poată fi despăgubiţi. Corturile necesare strângerii semnăturilor vor fi amplasate într-o primă etapă pe raza Sectorului 4 şi sper ca, înţelegând importanţa demersului, prin aportul colegilor de la celelalte sectoare, să reuşim extinderea derulării campaniei la nivelul întregii Capitale„, a declarat Daniel Băluţă, edilul Sectorului 4.