Bucureștenii s-au întors la muncă la birou, motiv pentru care a fost aglomeraţie la metrou. Pe magistralele 1 şi 3 cumulat a fost înregistrată o creştere de 65% a traficului în februarie 2022 faţă de aceeaşi lună a anului precedent. De asemenea, pentru magistrala 2 care face legătura între Berceni şi Pipera, creşterea este de 77%, potrivit Ziarul Financiar.
Starea de alertă a fost ridicată începând din 8 martie 2022, motiv pentru care numărul companiilor care şi-au rechemat angajaţii să lucreze la birou a crescut. Din acest motiv, este de aşteptat ca traficul la metrou să urce în continuare.
Potrivit datelor Metrorex, în primele două luni ale anului înainte de pandemie, în subteran coborau la metrou peste 14 milioane de călători.
Peste nouă milioane de călători au validat cartele la intrarea în staţiile de metrou din Bucureşti în februarie 2022, un număr aproape dublu faţă de februarie 2021, când fuseseră înregistrare 5,7 milioane de validări. De la debutul pandemiei COVID-19, pragul de 9 milioane nu a mai fost atins în nicio lună.
Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 26. Ruşii au bombardat un mall din Kiev, cel puţin şase civili au fost ucişi
Reprezentanţii Metrorex nu au furnizat date pentru fiecare staţie în parte, aşa cum făcea în trecut, ci doar pentru magistrale, notează sursa citată.
„Pentru întărirea măsurilor de siguranţă şi securitate, datele solicitate de dumneavoastră rămân cele transmise anterior, obiectivul principal al societăţii noastre fiind transportul călătorilor cu metroul în condiţii de siguranţă şi confort“, este răspunsul directorului general Metrorex Mariana Miclăuş la întrebarea referitoare la motivul pentru care compania nu mai furnizează date pentru fiecare staţie în parte.
Datele pentru magistralele 1 (Dristor-Pantelimon) şi 3 (Preciziei-Anghel Saligny) sunt raportate cumulat întrucât se intersectează şi au staţii comune, explică Metrorex.
Companiile de stat Metrorex şi CFR Călători, aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, se confruntă cu o creştere de peste 200% a cheltuielilor cu energia electrică din cauza scumpirilor masive.
„Cheltuielile cu energie electrică, termică și apă au fost estimate în creștere în anul 2022 față de valorile preliminate/realizate ale anului 2021, cu 222,36 %, din cauza creșterii prețurilor practicate de furnizorii actuali de energie pe piața de profil și la nivel internațional, a creșterii prețurilor practicate de furnizorii de ultimă instanță (FUI) și de nefinalizarea procedurilor de achiziție prin licitație deschisă la prețurile estimate”, se arată în proiectul de buget al Metrorex pe anul în curs.
Citeşte şi: Facturile la energie au explodat la CFR şi la metrou. Cheltuielile au crescut cu peste 200%