Bucureştenii scapă de mai multe restricţii anti-COVID de luni. Se redeschid restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri

Bucureștiul devine de luni capitala europeană cu unele dintre cele mai relaxate restricții pentru prevenirea răspândirii COVID-19 din Europa. Restaurantele, sălile de spectacol, cinematografele și sălile de jocuri de noroc se redeschid la capacitate de 30%
Alina Andrei
24 ian. 2021, 22:09
Bucureştenii scapă de mai multe restricţii anti-COVID de luni. Se redeschid restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri
Bucureştenii scapă de mai multe restricţii anti-COVID de luni. Se redeschid restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri

Comitetul Municipiului București pentru situații de urgență a decis ridicarea mai multor restricţii anti-COVID-19 de luni, de la ora 00.00. Astfel, de luni, bucureştenii vor putea din nou să ia masa la restaurant, să bea o bere la terasă sau în baruri, să vadă un film la cinematograf sau, de ce nu, să joace jocuri de noroc.

Autorităţile de la Bucureşti au dispus reluarea activităţii în spaţii închise, la o capacitate de maxim 30% în domeniul HORECA, precum şi în domeniul cultural, de divertisment şi recreativ cu condiţia menţinerii ratei de incidenţă sub 3 la mia de locuitori.

Ce restricţii se ridică de luni

De luni, „activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-21.00”.

De asemenea, „activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00”

„Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin Ordinul comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 1493/2788/149/2020”, a decis Comitetul Municipiului București pentru situații de urgență.

Mai mult, de luni de la ora 00.00 „organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului și în condițiile stabilite prin Ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii nr. 3245/1805/2020;
activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-21.00”.

Citeşte şi: Traian Băsescu, critici pentru autorităţi: Când toate ţările înăspresc restricţiile anti-COVID, noi trecem la relaxare. Cred că ne-am grăbit. Mereu am fost contratimp

 

Ce restricţii rămân în Bucureşti

Purtarea măştilor de protecţie este în continuare obligatorie atât la interior, cât şi în spaţii deschise. La fel şi distanţarea fizică. De asemenea, petrecerile de nuntă şi botez sunt interzise.

„Horeca trebuie să fie responsabilizată să respecte aceste reguli: 30%, nu 50, nu mai mult. una la 3 mese. Până la ora 21 seara. Rămân botezuri, nunți interzise. Numai de luat masa și în număr limitat. Dacă se va observa că începe o creștere, această măsură poate să fie inversată și să fie închis totul peste tot. Din punctul nostru de vedere, important ca populația să înțeleagă cât de importantă e respectarea regulilor. Și cu tulpină nouă, și cu cea veche regulile sunt aceleași: mască, distanțare, limitarea deplasărilor. Dacă se va întâmpla să vedem că situația nu mai e controlabilă cu aceste incidențe stabilite anul trecut, se poate modifica hotărârea de guvern”, a avertizat şeful DSU Raed Arafat, după decizia de relaxare a unor restricţii anti-COVID în Bucureşti.

 

Când se anunţă dacă se redeschid cu şcolile 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, duminică, la România TV, că „interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează, sub rezerva unei analize care se va face pe 2 februarie”, chiar şi după ce a fost descoperit un focar cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie la mai mulţi angajaţi al Şcolii gimnaziale nr. 28 din Bucureşti.

Sorin Cîmpeanu a completat că în cazul în care se confirmă tulpina de coronavirus din Marea Britanie la mai mulţi angajaţi ai şcolii „specialiștii din DSP și INSP vor lua decizia corectă”.

Minstrul Educaţiei a reafirmat că revenirea elevilor la şcolaă în scenariul hibrid este exclusă. „A fost ineficient din perspectivă educațională. Îngrijorarea părinților este normală”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu insistă să nu se deschidă şcolile după focarul din Bucureşti cu tulpina britanică

 

Bilanţ coronavirus 24 ianuarie. Sub 2.000 de cazuri noi COVID-19. Bucureştiul, pentru a cincea zi în scenariul galben

Municipiul Bucureşti rămâne pentru a cincea zi în zona galbenă în ceea ce priveşte rata de infectare cu noul coronavirus, cumulată la 14 zile, după ce duminică a înregistrat 2,37 cazuri la mia de locuitori, potrivit datelor anunţate de Grupul pentru Comunicare Strategică (GCS).

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
O nouă măsură anunțată de ANPC și Piedone. Ce va apărea în autobuze, tramvaie și troleibuze
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea și Băsescu. Ce au făcut departe de ochii tuturor: I-a dat pe...
Playtech.ro
Ce nu pot ține pe balcon românii care stau la bloc. Mulți ignoră un detaliu important, greșeala este taxată cu amendă
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Taxele care intră în vigoare de sâmbătă, 5 aprilie. Totul se schimbă
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Indecente în public! Emily Bughelea, Antonia și Delia, surprinse cu mâna la... Dar mai bine vă lăsăm să vedeți ce au făcut în public GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Echipament obligatoriu în orice mașină. Toți șoferii trebuie să îl aibă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns