Primarul Municipiului București, Nicușor Dan, a vorbit în cadrul emisiunii „A treia cale” cu Liviu Mihaiu despre problemele pe care a trebuit să le confrunte de când se află la conducerea Capitalei și despre lucrurile pe care a reușit să le schimbe în aproape doi ani de mandat. „Eu cred că sunt trei lucruri fundamentale pe care le-am făcut. În primul rând, am găsit o primărie cu datorii curente de 3 miliarde de lei, în condițiile în care bugetul anual este de 4 miliarde de lei și datoriile astea erau, repet, curente. În momentul de față am reglat chestiunea asta, în sensul că mai avem încă datorii, dar suntem solvabili. Dacă vorbim strict de datorii de curente, am găsit 3 miliarde, acum suntem pe la 900 de milioane.
A doua chestiune este că Bucureștiul nu a avut propriu-zis o abordare fundamentală sistematică pentru principalele ei probleme, cum ar fi traficul.
Avem în sfârșit direcția de dezvoltare. O să scoatem săptămâna viitoare în achiziție reabilitarea tuturor liniilor de tramvai care ne-au mai rămas, 50 de kilometri. Ca oamenii să se urce în transportul în comun trebuie ca el să meargă mai repede și să fie confortabil.
Al treilea lucru, care de obicei nu se spune, dar care este extrem de important, urbanismul. Degeaba dezvolți infrastructura, transportul public, cumperi tramvaie, autobuze electrice, dacă permiți să se construiască haotic și foarte dens”, a declarat Nicușor Dan.
Întrebat despre problemele de la nivelului sistemului de termoficare, edilul capitalei s-a arătat dezamăgit de situația în care ne aflăm și regretă că nu au fost luate niște decizii pertinente la momentul potrivit.
„Pentru oricine care nu are apă caldă sau căldură, nu e corect și îmi pare rău, însă trebuie, în opinia mea, să ne uităm de sus la problema asta și sunt două date care sunt absolut relevante. Câți bani a băgat primăria în sistemul de termoficare în ultimii 10 ani, până în 2020- sub 700 de milioane de lei pe an, în 2021- 950 de milioane de lei, înainte să explodeze prețurile.
Noi în 10 ani trebuia să băgăm cu două miliarde jumate mai mult în sistemul de termoficare și am fi fost azi exact cum trebuia să fim. Acum în 2022, pentru că au explodat prețurile, o să ajungem la un miliard și jumătate, care e limita a tot ce putem să plătim.
Și al doilea- să ne uităm la graficul pierderilor, pentru că sistemul e mai bun cu cât pierderile sunt mai mici. Cu cât sistemul e mai rău, cu atât pierderile sunt mai mari.
Reabilitarea întregului sistem termic o să dureze 10-15 ani, dar ca să fim la nivelul de confort unde eram acum 10 ani, se va întâmpla peste 2-3 ani”, a mai spus primarul.