A spune despre Schitul Maicilor că a fost „salvat” prin translatarea din 1982 este doar o mică parte a adevărului. Bisericuţa, ascunsă azi între blocurile din faţa Palatului Parlamentului, reprezintă doar o mică parte din frumoasa aşezare monahală care a fost demolată atunci.
În 1726, Tatiana Hagi Dina, o creștină de „neam rusescu”, evadată din robia otomană, a ridicat schitul cu hramul Buna Vestire, în apropiere de mănăstirea Antim, al cărei ctitor trăise şi el în robie la turci. Apoi, Tatiana s-a călugărit devenind Kiriaki Schimonahia. Tatiana a mai dăruit lăcaşului şi Icoana Maicii Domnului, considerată făcătoare de minuni. Părea că nimic nu o să-i ameninţe viitorul. Nici venirea comuniştilor la putere nu i-a tulburat liniştea.
Schitul a găzduit în chiliile sale atelierele de pictură ale Patriarhiei. Aici, printre alţii, timp de opt ani, a pictat părintele Arsenie Boca. În 1982, proiectul construirii Bulevardului Victoria Socialismului se împiedică de frumosul schit, iar Ceauşescu acceptă strămutarea cu titlu de experiment. Translatarea a reuşit, iar bisericuţa a devenit primul lăcaş de cult din lume care a suferit o astfel de mutare, fiind astăzi, în peisajul orașului, un frumos monument de artă veche românească ce respiră istorie.