Studiul a fost realizat de compania europeană de cercetare CE Delft și a vizat 432 de orașe europene, 21 dintre acestea fiind din România. Conform organizației Observatorul Român de Sănătate, București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2.
Nicuşor Dan: „Trăim într-un oraş sufocat de poluare”
Pe acest subiect, expertul în sănătate publică Vlad Mixich a transmis un mesaj îngrijorător pe Facebook.
„Pe ce loc credeți că este Bucureștiul dintre 432 de orașe europene evaluate pentru impactul poluării aerului asupra costurilor cu sănătatea? Ăăăăăă… mda, pe primul loc negativ! Din 432 de orașe europene! Aici am ajuns după ani de zile de ignorare a subiectului.
Am impresia că retrăiesc episodul cu infecțiile nosocomiale când ani în șir am publicat date despre situația tot mai gravă dar până nu s-a întâmplat o catastrofă și nu au murit oameni, nu i-a păsat nimănui din zona autorităților!
În cercetarea europeană au fost incluse și 21 de orașe românești și detalii despre fiecare dintre ele puteți găsi pe www.cleanair4health.eu Datele provin din cel mai mare studiu european realizat până în acest moment pe acest subiect (studiu CE Delft, comisionat de Alianța Europeană de Sănătate Publică și un consorțiu european din care face parte și Observatorul Român de Sănătate).
În afară de București, cele mai afectate orașe românești sunt Timișoara, Brașov și Cluj. Cel mai puțin afectate sunt Bistrița și Alba Iulia.
1810 Euro sunt banii pierduți anual de fiecare român din cauza costurilor poluării aerului asupra sănătății.
‼️ Foarte îngrijorător este topul poluării cu oxizi de azot NO2, unde România ocupă 3 poziții din primele 5 la nivel european. București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2 (substanță clasificată drept cancerigen de mare risc de Organizația Mondială a Sănătății)
Ce se poate face pentru a îmbunătăți situația? Rezolvarea marilor probleme legate de transport în centrele urbane și rețele extinse de monitorizare a calității aerului.
Aerul pe care-l respirăm ne afectează pe fiecare: tineri sau bătrâni, bogați sau săraci, muncitori sau pensionari, este postarea lui Vlad Mixich.
Studiul european concluzionează că reducerea poluării aerului ar trebui să devină o prioritate de sănătate publică în orașele Europei. Rezultatele sunt relevante și în contextul pandemiei COVID-19, cercetările arătând că o calitate inferioară a aerului poate crește mortalitatea în cazurile de COVID-19.
Pe ce loc credeți că este Bucureștiul dintre 432 de orașe europene evaluate pentru impactul poluării aerului asupra…
Publicată de Vlad Mixich pe Miercuri, 21 octombrie 2020