Primarul general al Capitalei a declarat că cea mai gravă problemă cu care se confruntă oraşul Bucureşti este „vulnerabilitatea în faţa unui posibil cutremur”.
„Bucurestiul este clasat ca a 10-a Capitala la nivel mondial, in termeni de risc seismic si Capitala cu cea mai mare expunere seismica din Europa. In mod evident, in acest context, orasul Bucuresti concentreaza cel mai inalt risc seismic din Romania„, a declarat Sorin Oprescu, vineri, într-o conferinţă de presă.
Primarul general atrage atenţia că situaţia Bucureştiului este „extrem de serioasă”, însă nu doreşte să creeze panică, ci să tragă un semnal de alarmă asupra importanţei problemei.
„Pentru ca desi problema este extrem de grava, trebuie sa recunoastem ca a fost tratata cu multa superficialitate de toate autoritatile: locale, centrale si chiar, imi pare rău s-o spus, de corpul de specialisti. Cate cutremure mai trebuie sa vina ca sa ne trezim la realitate?„, a susţinut edilul Capitalei.
În acest moment, în Capitală, sunt 186 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă PERICOL PUBLIC. Majoritatea cladirilor din această categorie sunt în sectoarele 1, 2 si 3.
Majoritatea imobilelor sunt situate în Centrul Vechi al Capitalei, pe străzile Franceză, Armenească, Lipscani, Bărăţiei, Gabroveni, Blănari, Calea Victoriei şi b-dul Magheru.
VEZI ŞI Lista clădirilor din Bucureşti cu RISC RIDICAT DE PRĂBUŞIRE în caz de CUTREMUR
Lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic cuprinde 186 imobile încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public şi 184 imobile încadrate în clasa I de risc seismic, cu risc ridicat de prăbuşire în caz de cutremur, dar care nu prezintă pericol public.
Alte 307 imobile sunt încadrate în clasa II de risc seismic, care sub aspectul cutremurului pot suferi degradări structurale majore, iar 86 de imobile sunt încadrate în clasa III de rism seismic, care sub efectul cutremurului pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranţa structurală.