Bucureştiul, aproape de media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor ajustat la puterea de cumpărare, peste regiuni din Germania, Austria sau Franţa

Numărul angajaților din București a ajuns la 1.093.506 persoane în luna iunie 2024, reprezentând 19% din totalul de 5.754.304 de salariați activi din România, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) și Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS). Câștigul salarial mediu în București s-a ridicat la 6.428 de lei, cu 25% mai mare decât media națională de 5.118 lei.
Mircea Filipescu
13 aug. 2024, 09:25
Bucureştiul, aproape de media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor ajustat la puterea de cumpărare, peste regiuni din Germania, Austria sau Franţa

Bucureștiul, adesea considerat o poveste de succes a României, a reușit să se integreze perfect în peisajul economic european, atingând niveluri de prosperitate comparabile cu alte capitale din Europa. În timp ce indicatorii economici naționali rămân în urma mediilor Uniunii Europene (UE), Capitala a înregistrat o creștere accelerată. În 2022, conform celor mai recente date Eurostat, PIB-ul pe cap de locuitor din regiunea București-Ilfov a fost de 35.200 de euro, foarte aproape de media UE, care a fost de 35.400 de euro. Acest nivel este de 2,36 ori mai mare decât media națională, care s-a situat la doar 14.900 de euro per locuitor.

În ceea ce privește clasamentul PIB-ului pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumpărare (PPS), București-Ilfov se află pe locul 8 în topul celor 242 de regiuni NUTS2 ale Uniunii Europene, scrie CursdeGuvernare. Aceasta plasează regiunea mult peste alte capitale europene notabile, cum ar fi Viena, care se află pe locul 24, și Berlin, care se situează pe locul 144.

Paritatea puterii de cumpărare (PPS) este un indicator utilizat pentru ajustarea PIB-ului pe cap de locuitor, luând în considerare diferențele de prețuri între regiuni, astfel încât să se obțină o comparație mai precisă a nivelului de prosperitate. Potrivit Eurostat, nivelul ridicat al PIB-ului pe cap de locuitor din anumite regiuni, cum ar fi Luxemburg, Bruxelles și Praga, poate fi explicat parțial prin afluxul mare de navetiști și prezența unor întreprinderi multinaționale importante. Această explicație este valabilă și pentru regiunea București-Ilfov, care a înregistrat un PIB pe cap de locuitor de 177% din media UE în termeni de PPS.

În 2022, cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor a fost înregistrat în Irlanda de Sud, cu 286% din media UE, urmat de Luxemburg (257%) și de alte regiuni, cum ar fi Irlanda de Est și Centrală (247%), Praga în Cehia (207%) și Région de Bruxelles Capitale în Belgia (196%).

Diferențele semnificative dintre Capitală și restul regiunilor României evidențiază inegalitățile uriașe existente, în special în comparație cu marile orașe și mediul național. România se remarcă în Europa prin aceste discrepanțe majore.

Citeşte şi: Ministerul Finanţelor anunţă o schimbare majoră. Cum va arăta Declaraţia Unică pentru ANAF din 2025

De exemplu, în 2022, 36,4% din populația marilor orașe din România avea venituri cu cel puțin 60% mai mari decât venitul median al populației, un prag care împarte locuitorii în două categorii – cei cu venituri sub acest prag și cei cu venituri peste acesta. Acest procent este semnificativ mai mare decât media UE, care este de 20,5%.

Marele urban din România, unde Capitala joacă un rol major, înregistrează și unul dintre cele mai ridicate procente de gospodării care se declară mulțumite de situația lor financiară. În 2022, 7,1% dintre familiile din marile orașe din România au raportat satisfacție cu situația lor financiară, un procent situat peste media UE de 6,6%. Aceste valori sunt comparabile cu cele înregistrate în țări precum Olanda, Finlanda și Suedia, unde 7,5%, respectiv 7,3% dintre gospodăriile din urbanul mare sunt mulțumite de situația lor financiară.

Cu toate acestea, datele arată că în urbanul mare românesc se trăiește mai bine decât în mediul urban mare european în ceea ce privește riscul de sărăcie și excluziune socială. În România, în 2022, 18,9% din populația marelui urban se afla în acest risc, un procent sub media UE de 21,7%. În Franța și Germania, acest procent depășea 24%.

Totuși, situația în urbanul mare românesc diferă semnificativ de cea de la nivel național, unde ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială a fost de 34,4% în 2022. În Franța și Germania, inegalitățile sunt mult mai reduse, cu o medie națională de 20,7%, respectiv 21,1%.

Aceste date subliniază faptul că diferențele în funcție de gradul de urbanizare sunt mult mai atenuate în marile orașe din alte țări europene, unde procentul populației aflate în risc de sărăcie este mai mare în metropolele care atrag nu doar locuitori din alte regiuni, ci și un număr considerabil de imigranți.

În ciuda acestor percepții pozitive, lucrurile nu stau la fel de bine când se compară cu nivelurile din UE. Cheltuielile medii de consum ale gospodăriilor din urbanul mare românesc, exprimate în PPS, au fost de numai 17.920 în 2022, semnificativ sub media urbanului mare din UE, care a fost de 26.827 PPS.

Citeşte şi: Cererile de locuințe au crescut, în ultimul an, în marile orașe, deși prețurile au explodat. Expert imobiliar: „Fie din cauze administrative, fie economice, dezvoltatorii și-au amânat planurile”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Adevărul despre carnea de mici pentru 1 mai. Anunț de ultimă oră de la autorități
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării