Bucureştiul, cel mai corupt. Vezi judeţul cu cele mai puţine condamnări pentru corupţie

O analiză lansată miercuri de România Curată și Societatea Academică din România arată că Bucureștiul, urmat de județele Maramureș, Bacău și Caraș-Severin se află în topul național al corupției, Capitala având 4,71 condamnări la 10.000 de locuitori. La polul opus se află județele Sălaj și Mehedinți, relevă "Harta corupției locale".
Filip Stan
15 apr. 2015, 14:05
Bucureştiul, cel mai corupt. Vezi judeţul cu cele mai puţine condamnări pentru corupţie

Direcția Națională Anticorupție a publicat 3.125 de comunicate referitoare la condamnările definitive în cazurile instrumentate de către procurorii anticorupție, în perioada 2010 — 2014. În ceea ce privește condamnările în această perioadă, 2.143 au fost cu suspendare, în timp ce 982 cu executare.

„Un lucru care nu este evident — uitați-vă la o comparație între pedepsele cu executare și pedepsele cu suspendare, între două categorii de persoane: persoane cu funcții importante și persoane cu funcții neimportante, primii nu sunt la risc atât de mare ca restul lumii, dovadă că ei iau totuși mai mult pedepse cu suspendare decât pedepse cu executare față de simplii ‘muritori'”, a afirmat președintele SAR, Alina Mungiu Pippidi, potrivit Agerpres.

Un alt aspect relevat de Harta corupției locale este reprezentat de ponderea mare a primarilor condamnați pentru corupție în perioada menționată. Astfel, între 2010 și 2014 au fost condamnați definitiv 56 de primari și 16 viceprimari.

Citeşte şi: Kovesi: Degeaba trimitem persoane corupte la puşcărie, dacă nu le luăm şi averea

„Cert este că avem oameni foarte corupți ca primari, pe care lumea continuă să îi aleagă, (…) pentru că oamenii nu au de ales. Am găsit o asociere semnificativă între numărul de condamnări DNA pe un județ și participare la vot. Lumea nu se duce la vot sau se duce din ce în ce mai puțin la vot în județele corupte, pentru că percepe că nu are de ales. Aceiași oameni politici se prezintă din partea feluritelor partide și percepția este că sunt toți la fel de corupți”, a arătat Pippidi.

Ea a explicat că baza de date pe care s-a construit Harta corupției locale va fi disponibilă pe site-ul www.romaniacurata.ro, harta fiind interactivă și ușor de utilizat de cei interesați.

„Ceea ce ne interesează pe noi este corupția la nivel sistemic și controlul corupției, capacitatea societății de a păstra corupția ca o excepție, pentru că niciodată n-ai să poți să-l oprești pe unul, care e profund imoral, să ia o mită, dar ceea ce încerci să oprești este să nu ai o vamă în general coruptă, să nu ai o poliție în general coruptă, să nu ai un fisc în general corupt”, a declarat Pippidi.

Ea a vorbit despre patru arii pe care s-au concentrat cercetările: alocare de contracte publice, alocare de servicii către cetățeni, alocări către guvernul subnațional — „celebrul fond de rezervă” și favoritismul în materie de legislație.

„E interesant de urmărit și de spus așa: din 100 de legi pe care le dă Parlamentul României, câte din ele sunt cu adevărat legi în interesul general, pe care un studiu de impact, de politici publice etc le-ar putea dovedi, și câte din ele în realitate favorizează grupuri între care poți găsi o legătură cu cei care au inițiat sau au aprobat legea”, a afirmat Pippidi.

Ea a adăugat că ceea ce încearcă SAR să facă este o abordare științifică a corupției, de la fapte, la baze de date, deoarece acestea permit o perspectivă sistemică pe care nu o poți avea din cazuri individuale.

„Noi încercăm să ne mutăm de la situația în care lucrăm pe cazuri — cazuri pe care lucrăm în continuare cu drag—, dar partea interesantă este cum lucrăm în general și aici avem mai multe exemple, cum ar fi condamnările în dosare DNA pe județe, pe care le-am agregat într-o hartă interactivă”, a mai spus directorul SAR.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Florile pe care e bine să le plantezi în luna mai. Înfloresc în mijlocul verii, iar grădina ta va fi superbă
Capital.ro
Proprietar de locuință 2025. ANAF și Primăria te obligă să dai declarație, plus plata banilor datorați la stat
Playtech.ro
Unde găseşti cea mai ieftină mâncare din Bucureşti? Cu 70 de lei cumperi 6 preparate
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Un val de aer rece ne strică minivacanța de 1 Mai. Prognoza ANM
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Ce scrie pe certificatul de deces al Papei Francisc. Care este cauza oficială a morții
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ziua în care România s-a despărțit de cea mai mare valoare a țării. Rămâne pentru totdeauna în memoria românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Se schimbă regulile de pensionare în România: Ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor
MediaFlux
Papa Francisc și-a făcut testamentul înainte să moară: Mormântul meu să fie în pământ, simplu, fără decorațiuni speciale și cu singura inscripție: Franciscus
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta