Bucureşti este unul dintre oraşele europene cu cele mai scăzute preţuri ale locuinţelor şi cu cele mai ridicate niveluri ale accesibilităţii achiziţionării acestora.
Potrivit datelor unei companii de consultanţă imobiliară, nivelul de accesibilitate al achiziţionării unui apartament de 3 camere în Bucureşti este printre cele mai ridicate atât la nivel naţional, cât şi european. Pentru o astfel de proprietate sunt necesare 96,2 salarii medii nete lunare. Un grad mai ridicat de accesibilitate este înregistrat în Bruxelles şi Sofia (84,2 şi 94,3 salarii medii nete din oraşele respective), dintre marile oraşe şi capitale europene.
La polul opus se situează Londra, Munchen, Paris sau Zurich, unde preţurile medii pe metrul pătrat util pot depăşi sau chiar depăşesc 10.000 de euro, cum ar fi la Paris, sau chiar 16.000 de euro în Zurich, fiind necesare în anumite cazuri mai mult de 200 salarii medii nete, un nivel mai mult decât dublu comparativ cu cel din Bucureşti. Capitala României oferă preţuri rezidenţiale avantajoase şi raportat la regiune, un grad scăzut de accesibilitate fiind observat în Praga, oraş cu preţuri medii solicitate ce depăşesc în medie 4.700 euro/ mp util şi unde sunt necesare 196,7 salarii medii nete pentru un astfel de apartament, Bratislava, 171,5 salarii, Varşovia, 165,3, Belgrad, 161, Cluj – Napoca, 158,2 sau Budapesta, 150.
Preţurile proprietăţilor rezidenţiale din România au înregistrat creşteri importante în ultimul an în oraşe precum Cluj-Napoca, Braşov, Oradea, Iaşi sau Craiova, majorări ce au depăşit pragul de 10% în majoritatea cazurilor.
Preţul mediu solicitat pentru un apartament din Bucureşti a fost de 1.663 euro/metru pătrat util pe parcursul lunii februarie, conform site-ului imobiliare.ro. Acest nivel corespunde unei creşteri de 6,6%, comparativ cu februarie 2023 şi de 7,5% raportat la aceeaşi lună din 2022, reprezentând unele dintre cele mai mici creşteri de preţuri la nivel naţional.