Este foarte probabil ca Bucureștiul să se confrunte în curând cu o invazie majoră de căpușe, țânțari și șobolani deoarece compania care ar fi trebuit să înceapă deja acțiunile de deratizare și dezinsecție a intrat în insolvență.
Primăria Capitalei a dat totuși asigurări că situația se va rezolva în curând, iar procedurile de deratizare vor începe în două săptămâni.
„Singurul lucru care s-a putut face de urgență a fost să fie plătite salariile și să fie făcute intervenții de urgență, însă nimic pe termen lung. Abia săptămâna aceasta se vor debloca conturile și vom începe să facem plăți. Daca nu ai bani nu ai cum să faci contracte”, au declarat reprezentanții Primariei Bucuresti pentru Ziare.com.
Reprezentanții Primăriei Capitalei nu au încredere în compania aflată în insolvență, responsabilă cu demararea acțiunilor de deratizare.
„Odată cu intentia de a inchide aceste companii, companiile nu au mai vrut sa lucreze. Au datorii foarte mari, li s-a cerut un audit, nu au vrut sa il faca. Si in conditiile acestea, companiile nu au mai prelungit contractele desi era obligatia lor sa le prelungeasca oarecum pana la desfiintare. Singurul lucru complicat este ca va trebui sa dam niste bani acestei companii si nu avem siguranta ca acea companie ii va folosi pentru acest lucru”, au adăugat surse din Primaria Capitalei.
Bugetul alocat de Primărie pentru dezinsecția și dezinfectarea Capitalei în 2021 este de 37.843.000, din care valoarea facturilor restante pe 2019 reprezinta 19.843.000 lei.
Medicii avertizează că procedurile de deratizare ar trebui să înceapă de urgență, aceste acțiuni fiind obligatorii în contextul relaxării măsurilor de restricție.
„Ne putem astepta la cazuri de muscaturi de capusa, mai multe sau mai putine, in functie de populatia de capuse. Capusele au nevoie de animale pentru a se inmulti, iar animalele care umbla prin parcuri sunt animale domestice. Chiar daca sunt capuse, nu e obligatoriu sa fie automat infectate. Daca anul trecut numarul de pacienti cu muscaturi de capuse a fost mai mic din cauza restrictiilor, anul acesta ramane de vazut ce se va intampla”, a declarat profesorul Emanoil Ceausu, infectionist la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Capitala.