„În legătură cu rapoartele Comisiei Europene (CE), România nu se aşteaptă ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV, numele dat monitorizării exercitate de către UE pentru a verifica progresele României în privinţa respectării statului de drept) să fie anulat în acest moment”, a declarat Titus Corlăţean, într-un interviu acordat agenţiei AFP prin e-mail.
Bruxelles-ul urmează să publice în a doua parte a lui iulie un raport de evaluare crucial asupra progreselor înregistrate de România şi Bulgaria în reformele din domeniile justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, după cinci ani de la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană (UE).
Însă Comisia şi-a exprimat, începând de săptămâna trecută, „îngrijorarea” şi „preocuparea” faţă de acţiunile coaliţiei de centru-stânga aflată la putere, Uniunea Social Liberală (USL), în cadrul unui proces care a condus la suspendarea preşedintelui de centru-dreapta Traian Băsescu.
„Rămânem preocupaţi de rapiditatea şi consecinţele deciziilor luate în aceste ultime săptămâni şi ne punem numeroase întrebări cu privire la respectarea independenţei Curţii Constituţionale şi puterii judiciare„, a declarat într-o conferinţă de presă Pia Ahrenkilde Hansen, purtătoarea de cuvânt a CE.
„Am apreciat, în trecut, utilitatea MCV pentru progresele justiţiei române şi apreciez că acesta va păstra o anumită utilitate pentru o anumită perioadă”, a declarat Corlăţan.
Dar, în opinia sa, este „natural” ca, după cinci ani, să se spere la o „reconfigurare” a obiectivelor.
„Una dintre soluţiile de ieşire, în perspectiva anului viitor, ar putea fi adoptarea unui mecanism european” de urmărire a luptei împotriva corupţiei, adaugă ministrul român.