Nicușor Dan, primarul Capitalei, afirmă că Bucureștiul se află în pericol dacă vine un cutremur puternic, având în vedere că vornim despre aceleași clădiri care au trecut prin seismul din 1977.
Primarul general a precizat că, în teorie, blocurile noi respectă toate reglementările, dar, practic, nu e atât de încrezător că acest lucru se întâmplă.
„Dacă vine un cutremur, o să fie rău, da. Adică sunt aceleași clădiri care au trecut şi prin cutremurul din 1977 şi o să fie rău.
În momentul de faţă, noi avem proiecte de cam un miliard de lei de consolidare care sunt în diferite faze, fie de expertizare, fie de proiectare pentru începerea execuției.
Sunt anevoioase procedurile administrative, dar vrem să le facem ca la carte”, a explicat Nicuşor Dan la Prima TV.
Citește și: PSD detonează bomba în cazul lui Nicușor Dan. Ce legături cu Rusia are edilul Capitalei
Primarul general a vorbit și despre imobilele cu risc seismic care au fost consolidate.
„Efectiv, suntem în trei șantiere. Proiecte pentru care există bani şi există proiecte în diferite faze, sunt 150 de blocuri sau clădiri de o anumită dimensiune. Să zicem că în trei ani o să fie 80 gata sau 100 gata din ele.
Şi în paralel, Ministerul Dezvoltării aici a fost un lucru foarte bun pe care ei l-au făcut pentru că de ani de zile noi acţionăm empiric. Vine o asociaţie de proprietari ne ducem să consolidăm acolo sau acolo sau acolo şi Ministerul Dezvoltării a venit cu o propunere foarte bună.
A zis facem o evaluare preliminară pentru toate clădirile care au o anumită înălţime şi o anumită vechime, sunt 8.000 în Bucureşti, o terminăm până în 2025, dăm nişte punctaje, astea nu sunt expertize, sunt numai nişte evaluări preliminare şi în funcţie de asta ne ducem cu priorităţile şi cu finanţarea”, a declarat Nicușor Dan.
În ceea ce privește respectarea cerințelor tehnice în cazul blocurilor nou construite, primarul Capitalei se arată sceptic.
„Aici e de la caz la caz, nu ştiu ce să spun. Teoretic, da. Practic, eu n-am încredere. Deci Inspectoratul de Stat în Construcţii are două atribuţii principale.
Una de verificare a legalităţii când se emit autorizaţiile, şi aici e catastrofal, şi una de verificare a structurilor de rezistenţă.
Adică, la anumite momente în construcţia blocului vine un inginer de la inspectorat şi verifică că ai pus fierul de dimensiunea care trebuie, că betonul a stat câte zile trebuie şi toate lucrurile astea.
Aici nu am expertiză suficientă, dar din moment ce Inspectoratul e aşa de prost pe verificarea legalităţii, am dubii că e foarte bun în partea cealaltă”, a mai declarat Nicuşor Dan.