Bucureştiul tot mai aproape de carantină. Rata de incidență COVID a crescut, luni, în Bucureşti la 5,67 la mia de locuitori, după ce duminică era 5.33, conform datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică Bucureşti.
Citeşte şi: Carantinarea Capitalei, ședințe cruciale. Noi criterii de carantinare, discutate la Ministerul Sănătăţii
Lucian Bode: Bucureştiul nu va intra în carantină doar pe baza indicelui de 6 infectări la mia de locuitori
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat luni că decizia ca Bucureştiul să intre în carantină nu se va baza doar pe coeficientul de 6 infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori.
„Nu doar indicele conduce la această decizie. Specialiştii spun foarte clar: sunt mai mulţi factori, printre care şi acest indice de peste 6 la mie, care pot conduce la o astfel de decizie. Aşadar, nu trebuie să ne grăbim, nu trebuie să dăm mesaje care eventual să inducă panică în populaţie, trebuie să fim foarte clari în declaraţii (…), dar dacă se va ajunge să depăşim indicele de 6 la mie, cu siguranţă, împreună cu DSU, cu toţi factorii implicaţi, vom lua o decizie, dar nu doar pe baza acestui indice”, a declarat Bode la Digi24.
Conform surselor Romania TV, autoritățile au pe masă două scenarii cu care vor merge la ședințele organizate de Prefectura Capitalei. Unul dintre scenarii prevede carantinare zonală, dar obligatoriu vom ieși din locuință doar pe baza declarației pe propriei răspundere. În acest scenariu, mall-urile și sălile de fitness ar rămâne deschise de luni până vineri.
Al doilea scenariu presupune carantinarea totală în weekend, închiderea mall-urilor, închiderea sălilor de fitness, ieșire doar pe baza declarației pe proprie răspundere. Acest lucru înseamnă că putem circula în caz de urgenţă medicală, la job, putem circula pentru îngrijirea persoanelor vârstnice sau pentru achiziționarea alimentelor strict esenţiale. Scenariul mai prevede interzicerea părăsirii localităţii, dar și interzicerea circulaţiei pe timp de noapte între orele 18.00 și 05.00.
Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, e de părere că acest val trei al pandemiei nu poate fi depășit fără carantină.
„Sincer, în momentul de faţă, nu cred pentru că procesul este mult prea amplu şi noi vedem ce se întâmplă în sistem, vedem că sunt terapiile intensive cu foarte mulţi pacienţi, vedem că urgenţele se colmatează, vedem că dintre pacienţii internaţi în terapie un mare număr al acestora sunt pacienţi adulţi, tineri care nu au comorbidităţi, vedem un număr mare de pacienţi pozitivi sau în creştere, vedem o rată de pozitivitate care creşte, vedem un număr mare de elevi care sunt infectaţi, vedem o rată mare de transmitere a infecţiei”, a explicat Andreea Moldovan la Digi 24.
„Este deja absolut halucinant un caz în care un copil bolnav de la şcoală şi-a îmbolnăvit părinţii, cei patru bunici, bona plus un unchi şi o mătuşă. Deci practic este o transmitere extrem de largă şi de intensă. Nu am cum să spun că stăm să ne gândim, vedem ce facem. Părerea mea este că e important să ne gândim la nişte măsuri pe care să le luăm acuma care poate că mi se păreau dure, dar nu sunt deloc dure, tocmai ca să avem un orizont de aşteptare că poate în luna aprilie sau în luna mai sau în cursul verii să avem în sfârşit o perioadă mai de relaxare. Cumva, atunci când vezi că bulgărele începe să se rostogolească trebuie să iei nişte măsuri să îl opreşti”, a transmis secretarul de stat.
Andreea Moldovan spune că și-ar dori să fie introdus în grila de carantinare un indicator care să arate gradul de testare.
„Mâine vom avea întâlniri la minister cu factori implicaţi, va fi că această grilă de carantinare sau acest punctaj pe carantinare să fie făcut corect fără nici un fel de echivoc, să ia în calcul nişte indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei respective. Iar atunci când, de exemplu, există un indicator al încărcării cu pacienţi la secţia de Terapie Intensivă care are un punctaj destul de mic. În momentul în care vezi că ai 1.400 şi ceva de locuri de terapie şi deja o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total. De asemenea, mi-aş dori foarte mult să putem introduce şi un indicator care să ne arate gradul de testare pentru că noi ştim, ne-ar trebui cam 500 de teste la 100.000 de oameni ca să ne putem face o imagine semnificativ statistic a ceea ce se întâmplă în populaţiei ori sunt judeţe unde nu avem acest număr de teste deşi avem teste, atât PCR, cât şi antigen rapide, avem metodologie de testare, avem proceduri, avem indicaţii, avem absolut tot ce trebuie. Singurul lucru care lipseşte este bunăvoinţă, interes a tuturor celor implicaţi, a pacienţilor, a cadrelor medicale, a medicilor de familie”, a precizat Moldovan.
Întrebată dacă va susține carantina națională la întâlnirea de luni, Andreea Moldovan a spus că „Nu, acest lucru nu e acum posibil şi nu cred că momentan este singura soluţie, dar pe de altă parte trebuie să înţelegem că drumul pe care acum ne aflăm nu este absolut deloc cel corect”.
„Dacă ar fi să fac abstracţie de funcţia pe care o am aş spune îmi doresc din tot sufletul o carantină naţională pentru că sunt îngrijorată de ceea ce se întâmplă, însă, pe de altă parte îmi doresc ca partea de economie să aibă o continuitate, nu îmi doresc sub nicio formă ca partea socială şi partea de viaţă publică a noastră să fie atât de largă şi atât de expansivă cum este acum pentru că mă îngrozesc când văd ce văd în jur şi pur şi simplu mi se pare că mulţi dintre noi poate nu am învăţat multe din ceea ce s-a întâmplat în acest an”, a completat ea.