Proiectul Teatrului temporar a fost aprobat joi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), la propunerea primarului Gabriela Firea, iniţiatorul proiectului.
„În acest moment, în Bucureşti majoritatea teatrelor necesită consolidări, reparaţii sau modernizări. Unele dintre ele sunt un pericol public. Trupele de actori nu au dorit să îşi înceteze activitatea, în mod firesc, pentru că ar fi pierdut publicul. În Bucureşti nu există o altă sala în care teatrele să se poată reloca. Atunci am venit cu această propunere, să construim un obiectiv cultural în care să activeze pe rând toate teatrele din Capitală pe timpul consolidărilor. Ulterior această construcţie culturală va rămâne
la dispoziţia bucureştenilor pentru alte activităţi, tot din domeniul cultural. Este nevoie urgentă să relocăm teatrele din Capitală. Prin urmare, felul în care va arăta teatrul, amplasamentul, designul şi
arhitectura sunt lucruri care se vor stabili ulterior, prin licitaţie, caiet de sarcini şi tot ceea ce prevede legea”, a declarat Gabriela Firea, primarul Capitalei.
Proiectul a trecut cu 36 de voturi pentru, 10 împotrivă şi 5 abţineri. Au votat pentru 22 de consilieri
PSD, 6 PNL, 4 ALDE, 4 PMP. Împotriva acestui proiect au votat 10 consilieri USB, iar 5 consilieri s-au abţinut (4 USB, 1PMP).
„Prin realizarea obiectivului de investiţii Teatru temporar, Municipiul Bucureşti doreşte să rezolve o problemă majoră şi să se înscrie într-o direcţie de inovaţie arhitecturală ce poate fi transformată în capital de imagine şi turistic al oraşului. Există numeroase studii de caz pe plan internaţional despre beneficiile pe care le aduc investiţiile în infrastructura culturală şi mai ales în crearea aşa numitelor land-mark-uri: clădiri sau monumente cu arhitectură deosebită”, se arată în expunerea de motive acre a stat la baza HCGMB.
Conform documentului, sala de spectacol ar trebui să aibă o capacitate de 400-450 de locuri, să fie amplasată central, cu acces facil la mijloacele de transport publice sau private. Şi chiar dacă are un caracter temporar, se doreşte ca aspectul interior şi exterior să fie unul inovativ.
„Se propune realizarea unui pavilion cu arhitectură inovativă, o îmbinare echilibrată a elementelor clasice cu material şi tehnici moderne de execuţie. Fiind vorba de o construţie temporară, fără caracter permanent, se propune realizarea unei construcţii uşoare, cu structură metalică, iar toate dotările interioare vor fi gândite în concordanţă cu specificul inovativ al clădirii”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.
De asemenea, clădirea Teatrului temporar va trebui să îndeplinească toate normele de siguranţă la incendiu, cutremure şi impact asupra mediului, nefiind făcute publice însă costurile estimative ale construcţiei şi nici zona în care ar urma să funcţioneze.
Potrivit proiectului, amplasamentul acestui teatru ar urma să fie unul central, cu acces facil auto şi prin mijloacele de transport în comun.