Conform raportului de specialitate al proiectului, competiţia naţională pentru alegerea oraşului ce va reprezenta România se deschide în 2015. Şi-au anunţat deja intenţia de a participa oraşele Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova şi Arad, potrivit Agerpres.
CITEŞTE ŞI: Victor Ponta susţine Craiova pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021
Evenimentul „Capitala culturală europeană” este considerat de natură să schimbe cu totul viaţa unui oraş şi să-i marcheze viitorul. Procesul de accedere la titlul de „Capitală culturală europeană” începe cu şase ani înainte şi este în primul rând un proces de schimbare pentru oraş, pentru imaginea lui, pentru infrastructura sa, pentru sectorul său cultural şi pentru cetăţeni iar aceste schimbări au de obicei efecte pozitive durabile timp de mulţi ani după ce Anul Capitalei culturale s-a încheiat, potrivit Primăriei Capitalei.
Studiile realizate cu privire la dezvoltarea oraşelor care au fost Capitale culturale europene au concluzionat că printre beneficii se numără următoarele: creşterea turismului, în medie, cu 12% în anul respectiv, a venitului regional şi a celui al oraşului, relansarea imaginii oraşului, refacerea infrastructurii culturale, precizează sursa citată.