Buget de 10 milioane de euro din fonduri europene pentru sprijinirea copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în afara ţării

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, a lansat în consultare publică ghidul "Program pilot de stimulare a participării la educaţie a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate".
Filip Stan
28 aug. 2019, 05:12
Buget de 10 milioane de euro din fonduri europene pentru sprijinirea copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în afara ţării

Scopul principal al apelului de proiecte constă în stimularea participării la educaţie a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate şi prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii. Apelul de propuneri de proiecte vizează exclusiv Regiunea de dezvoltare Nord Est.

Potrivit unui anunţ al MFE, programul este pregătit în contextul în care 92.027 copii aveau în 2018 părinţii plecaţi la muncă în afara ţării şi se aflau în grija rudelor. Conform Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, din aceştia, 16.331 copii nu au niciun părinte în ţară, iar alţi 12.806 au unicul părinte plecat la muncă în străinătate.

Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 10 milioane de euro, din care 85% contribuţia UE, respectiv 8,5 milioane de euro, şi 15% contribuţia naţională, adică 1,5 milioane de euro. Valoarea eligibilă a unui proiect mic este de maximum 300.000 de euro, iar cea a unui proiect mare este de maximum 1 milion de euro.

MFE precizează că pot fi finanţate următoarele activităţi: pachet integrat de servicii destinat preşcolarilor şi elevilor din ciclul primar şi gimnazial în vederea stimulării participării la educaţie şi prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a şcolii; asigurarea de servicii de educaţie parentală şi de consiliere socială; activităţi de sprijin pentru stimularea participării la educaţie şi la activităţile de consiliere a copiilor; dezvoltarea de parteneriate între şcoli, autorităţi locale, instituţii locale, ONG-uri şi comunitate.

În cadrul prezentei cereri de propuneri de proiect, grupul ţintă eligibil cuprinde următoarele categorii: preşcolari, elevi din învăţământul primar şi gimnazial, părinţi/tutori/persoana care are în grijă copilul cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. În grupul ţintă sunt incluşi copiii cu dizabilităţi şi nevoi speciale care pot beneficia în proiect de servicii de educaţie de nivel antepreşcolar.

Apelul de propuneri de proiecte vizează exclusiv Regiunea de dezvoltare Nord Est. Atât în statisticile ANPDCA, cât şi în statisticile Ministerului Educaţiei, regiunea de dezvoltare cu cea mai mare proporţie de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, cu aproximativ o treime din totalul copiilor cu părinţii plecaţi la nivel naţional, este Regiunea Nord-Est. Astfel, conform ultimelor date ANPDCA, 30.667 de copii în această situaţie sunt din Regiunea Nord- Est, reprezentând 33,32% din totalul copiilor raportaţi de ANPDCA la nivel naţional, iar conform Ministerului Educaţiei 53.612 de copii, reprezentând 33,71% din totalul copiilor raportaţi la nivel naţional de unităţile de învăţământ.

„La plecarea unuia sau mai multor membri ai familiei la muncă în străinătate, familia trece printr-o perioadă de criză. Cei mai afectaţi sunt copiii, care devin mai vulnerabili emoţional, nu mai sunt interesaţi de şcoală, se confruntă cu dificultăţi în realizarea temelor şi înţelegerea materiei şcolare, au probleme de comunicare cu aparţinătorii/părinţii şi posibilităţi reduse de petrecere a timpului liber într-o manieră utilă. Copiii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate reprezintă un grup vulnerabil. Aceştia prezintă risc educaţional, prin prisma faptului că, în lipsa unuia sau a ambilor părinţi, nu au îndrumarea necesară pentru efectuarea temelor şi în multe situaţii sunt implicaţi în rezolvarea unor treburi casnice. Mai mult decât atât, lipsa părinţilor sau a reprezentanţilor legali determină limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate şi educaţionale sau la beneficii sociale”, se arată în ghid.

Pentru această cerere de propuneri de proiecte, categoriile de solicitanţi sunt: instituţii de învăţământ (ISCED 0 – 2) acreditate, publice şi private, din reţeaua şcolară naţională, furnizori de servicii de orientare, consiliere, mediere şcolară şi servicii alternative, publici şi privaţi, parteneri sociali din învăţământul preuniversitar (de exemplu organizaţii sindicale), instituţii de cult şi asociaţii religioase, instituţii/agenţii guvernamentale cu atribuţii în domeniul incluziunii sociale, APL cu atribuţii în domeniul educaţiei de nivel preuniversitar, ONG-uri.

Proiectele pot fi aplicate în parteneriat, parteneriatele putând fi constituite din entităţi menţionate.

Perioada de implementare a proiectelor este de maximum 36 de luni.

Observaţiile şi sugestiile privind ghidul supus consultării publice pot fi trimise până la data de 9 septembrie 2019, pe adresa: [email protected].

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Stare de urgență în Rusia, e mobilizare generală. Europa, cu ochii pe Marea Neagră
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Vasile Bănescu: „Patriarhul Daniel detestă populismul și extremismul”
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)