Buget de austeritate în 2018: angajări la stat blocate, indemnizaţii plafonate, reducerea cheltuielilor publice cu 10%

Veşti proste pentru români. Şi în anul 2018 se vor aplica unele măsuri de limitare a cheltuielilor publice, a anunţat Guvern. Astfel, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru se va compensa numai cu timp liber, autorităţile publice vor fi obligate să reducă cu 10% cheltuielile aferente întreținerii și funcționării instituției, indemnizațiilor acordate veteranilor și văduvelor de război, persoanelor persecutate din motive politice și etnice vor fi plafonate. De asemenea, nu se vor mai face angajări în instituţiile şi autorităţile publice, pe toată durata anului viitor şi se va menține procedura de plată eșalonată, pe cinci ani, a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale obţinute de personalul din sectorul bugetar, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018.
Iulian Tudor
06 dec. 2017, 15:01
Buget de austeritate în 2018: angajări la stat blocate, indemnizaţii plafonate, reducerea cheltuielilor publice cu 10%

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri o serie de măsuri fiscal-bugetare prin aplicarea cărora se doreşte menținerea în anul 2018 a țintei de deficit bugetar sub 3% din PIB.

„Aplicarea acestor măsuri fiscal-bugetare asigură un nivel sustenabil pentru aplicarea majorărilor salariale în sistemul public, conform legii salarizării unitare, a pensiilor și a celorlalte drepturi sociale, precum și implementarea reformelor prevăzute în Programul de Guvernare 2017-2020, prin eficientizarea alocării cheltuielilor publice, respectiv prin plafonarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile”, se arată în comunicatul Guvernului.

BUGET 2018: Sănătatea, educaţia şi investiţiile, priorităţile guvernului pentru anul viitor

Măsuri pentru autoritățile publice locale, cum ar fi:

  • Pentru asigurarea sumelor necesare funcționării sistemului de protecție a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, precum și a căminelor publice pentru persoane vârstnice, autoritățile administrației publice locale pot aloca sume din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale în plus față de nivelul standardelor de cost. Totodată, autoritățile administrației publice locale pot utiliza, în 2017, pentru acoperirea acestor cheltuieli, excedentul bugetului local.
  • Pentru asigurarea fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2017-2018, autoritățile administrației publice locale pot utiliza excedentul din anii precedenți. Măsura este necesară pentru asigurarea energiei termice pentru populație, şcoli, grădiniţe, spitale şi alte instituţii publice.
  • LEGEA SALARIZĂRII, modificată de Guvern: ce se întâmplă cu tichetele de masă şi gărzile medicilor