Bugetarii din Educaţie vor avea un statut special. Ligia Deca a anunţat la prezentarea noilor legi ale educaţiei că salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Suma primită în plus la încetarea contractului poate ajunge până la 15.000 de lei.
”În conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime şi grad didactic”, scrie proiectul noilor Legi ale educației.
Bugetarii din Învăţământ, salarizare progresivă
Ministrul Educației susține că a primit sprijinul coaliției de a pune în practică această prevedere. “Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Această prevedere este inclusă în legile educației şi avem sprijinul politic al coaliției pentru o pune în practică.
Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, asta pentru a păstra atractivitatea profesiei și pentru a da timp acelor profesori cu experiență să se poată implica fie în management școlar, fie în activități de mentorat”, a spus Deca.
Angajații din Educație ies în stradă pentru salarii mai mari. Vor picheta Guvernul și mai multe prefecturi din țară
Mai mult decât atât, profesorii care vor ieși la pensie vor primi o primă egală cu două salarii de bază, iar cei care vor preda în mediul rural vor primi o primă de cinci salarii minime brute. Cu alte cuvinte, cadrele didactice din mediul rural vor primi o primă de instalare neimpozabilă de cinci salarii minime brute, adică o sumă de 15.000 de lei. Condiția este să rămână timp de cinci ani în acel loc de muncă.
”Se acordă o primă în cuantum de două salarii de bază cadrelor didactice, la data încetării de drept a contractului individual de muncă”, precizează ministrul Educației, Ligia Deca.
Vouchere de alimente 2023. Peste 300.000 de români au fost tăiaţi de pe listă