Senatorii şi deputaţii vor avea luni, 1 aprilie, zi liberă, fiind a doua zi a Paştelui catolic. Marţi, Parlamentul se va reuni, de la ora 15,00, în şedinţă comună pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică şi 75 de ani de existenţă a NATO, după cum au decis Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Marţi, se împlinesc exact 20 de ani de când drapelul României a fost arborat oficial la sediul NATO din Bruxelles, după ce pe 29 martie fuseseră depuse instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.
Senatul are programate marţi şi şedinţa Biroului permanent şi o şedinţă a plenului cu vot final, precum şi lucrări în comisii.
Un program similar va avea marţi şi Camera Deputaţilor – şedinţa Biroului permanent, şedinţă de plen cu vot final şi lucrări în comisii.
Vacanţă pentru elevi de Paştele catolic. Zile libere în perioada 29 martie – 2 aprilie
Zile libere 2024. Spre deosebire de alți ani, în 2024 există o distanță foarte mare între Paștele Catolic și Paștele Ortodox. În 2024, Paștele Ortodox și cel catolic se sărbătoresc la o distanță mai mare de timp, față de felul în care ne-am obișnuit până acum, astfel că şi zilele libere se vor acorda diferit.
Astfel, de această dată, nu va mai fi o săptămână diferență între Paștele Ortodox și cel Catolic, ci mult mai mult. Paștele ortodox va fi sărbătorit, în 2024, pe data de 5 mai, data fiind fixată pentru duminica următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.
Zile libere 2024. Codul Muncii prevede acordarea a două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
În cazul unităţilor sanitare şi al celor de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, Codul Muncii prevede că se vor stabili programe de lucru adecvate prin hotărâre a Guvernului, a căror aplicare este obligatorie.
În cazuri speciale activitatea trebuie continuată. Conform articolului 141 din Codul Muncii, nu se acordă zile libere cu ocazia sărbătorilor legale menționate mai sus în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.