Salarii mai mari la Metrorex, sunt scutiţi de la ordonanța-trenuleț. După mai bine de o oră şi jumătate de discuţii s-a decis ca cei aproximativ 5.000 de angajaţi ai Metrorex să fie scutiţi de la prevederile Ordonanţei Trenuleţ, mai exact, să primească acea majorare de salariu de 1050 de lei net, majorare care a fost de altfel negociată la finalul anului trecut când s-a semnat şi un nou contract colectiv de muncă, mai apoi a fost adoptată Ordonanţa Trenuleţ prin care au fost îngheţate salariile în aparatul bugetar.
Marți a fost și prima zi a grevei de „exces de zel” organizată de sindicaliștii de la Metrorex. Concret, angajații de la Metrorex au făcut doar ceea ce este strict obligatoriu și conform regulamentului. Așadar, dacă o anumită acțiune presupune două persoane, o verificare, de exemplu, aceasta nu a fost realizată decât în condițiile în care existau două persoane care să o realizeze.
După negocierile de la Guvern s-au promis creșteri salariale de 1.050 lei pentru angajații Metrorex. Aproximativ 5000 de angajați vor primi, așadar bani în plus. În plus angajaţii vor primi şi acele tichete de masă, norme de hrană în valoare de 30 de lei pe zi.
Aceste creșteri salariale au fost promise prin semnarea contractului colectiv de muncă la finalul anului 2024, însă au fost blocate prin ordonanța-trenuleț, care presupune înghețarea de salarii în 2025. Miercuri va avea loc o ședință a Consiliului de Administrație pentru a se stabili exact condițiile în care ar putea să fie acordate aceste creșteri salariale.
În paralel, Metrorex se confruntă și cu un val de concedii medicale ale unor mecanici. Astăzi, conform sindicaliștilor, au fost patru trenuri anulate pe M2, cea mai aglomerată magistrală a Bucureștiului, acolo unde a fost haos, iar trenurile au neîncăpătoare pentru fluxul de oameni, la ore de vârf.
Liderul sindicatului de la Metrou, Marian Artimon, consideră că anumite prevederi din aşa-numita Ordonanţă Trenuleţ nu se pot aplica şi la instituţia sa. El s-a referit şi la majorarea salariului minim cu 1050 de lei şi acordarea de bonuri de masă conform contractului colectiv semnat în noiembrie 2024.
Marian Artimon: Am spus foarte clar că anumite prevederi din Ordonanţa 156 nu se aplică la Metrou. Discuţiile au fost că în corpul acestei ordonanţe există soluţii pentru a se respecta contractul colectiv de muncă, având în vedere că el a fost semnat în noiembrie şi ordonanţa nu are caracter retroactiv. Am dovedit încă o dată cum s-a ajuns la această sumă, o explicasem foarte clar şi în noiembrie, dar nu ştiu de ce s-a înţeles. Acum toată lumea pleacă la serviciu să îşi facă temele, astfel încât mâine la ora 14:00 este un consiliu de administraţie şi acolo se va discuta la un punct şi despre soluţiile pentru a se respecta aplicarea CCM. De fapt, a se respecta legea, statutul personalului feroviar.