Bugetarii, nababii României! Cine sunt și ce fac angajații de la stat care primesc lunar un salariu de peste 20.000 de lei

În ultimele luni, foarte mulți bugetari au ieșit în stradă, la proteste din cauza salariilor mici pe care le au. Cu toate acestea, sunt în continuare angajați din sectorul public ce atrag atenția cu salariile uriașe pe care le au și la care foarte mulți români nici măcar nu îndrăznesc să viseze.
Alina Costache
12 oct. 2023, 19:22
Bugetarii, nababii României! Cine sunt și ce fac angajații de la stat care primesc lunar un salariu de peste 20.000 de lei
Cine sunt și ce fac angajații de la stat care primesc lunar un salariu de peste 20.000 de lei

Cine sunt și ce fac angajații de la stat care primesc lunar un salariu de peste 20.000 de lei. În aceste momente, unele dintre cele mai consistente lefuri le câștigă angajații de la Curtea de Conturi.

Citește și Salarii mai mici în România. Cât a pierdut la leafă fiecare angajat pe lună

Cine sunt și ce fac angajații de la stat care primesc lunar un salariu de peste 20.000 de lei

De exemplu, pentru funcția de vicepreședinte al instituției lunar, un angajat poate încasa și peste 22.000 de lei.

Nici salariul unui consilier la Curtea Conturi nu este de neglijat. Lunar, un astfel de angajat câștigă în jur de 21.000 de lei.

La rândul său, șeful instituției câștigă lunar suma de aproximativ 25.000 de lei, scrie economedia.ro.

La celălalt pol se află salariații Poștei Române care se declară foarte indignați de faptul ca au ajuns sa lucreze pe salariul minim pe economie sau pe sume apropiate acestuia.

Angajații acuză faptul că nu li se iau în considerare nici anii de experiență, dar nici cei de studii, care ar justifica mai mulți bani în conturi.

„Nemultumirea generala e legata de salarizare. Aproape 80% din angajatii companiei au ajuns la salariul minim pe economie sau in preajma acestuia. Nu mai conteaza nici studii, nici responsabilitati si nici experienta profesionala. De aici este un grad de nemultumire destul de ridicat. Insa pentru a putea fi satisfacuta solicitarea asta este nevoie ca managementul sa se implice, sa fie mai hotarat in dezvoltarea de business-uri pentru companie, sa aduca contracte, sa incheie noi contracte, sa faca linii noi de activitate. Nu este suficient doar sa reduca prezenta teritoriala a companiei, ci este nevoie sa faca si dezvoltare. De aceea facem actiunea cumva in legatura cu actionarul unic, incercand sa-l determinam pe acesta sa impinga managementul catre politica de dezvoltare a companiei”, susțin reprezentanții sindicatelor.

Bugetarii pot pierde jumătate din venituri!

În actuala lege, sporurile pot ajunge pana la maximum 30% din fondul de salarii pe care il are prevazut angajatorul.

Noua lege a salarizarii va include acordarea de sporuri doar pe criterii de performanta, au declarat surse guvernamentale. Astfel, in cazul in care sunt licee in care niciun elev nu a luat bacalaureatul, atunci profesorii vor trebui sa se multumeasca doar cu salariul, fara niciun alt spor sau bonus, au precizat sursele.

„Simpla prezenta in clasa nu este suficienta. Este nevoie de implicare in clasa, nu la meditatii, si de indrumare a tinerilor, astfel incat inclusiv din scoala acestia sa plece cu baze solide de cunostinte si cu un sistem de valori bine definit. Nu cer niciunui profesor sa faca lucruri imposibile.

Sunt perfect constient si de limitarile existente inca in sistemul nostru de invatamant. Le cer insa profesorilor sa-si faca meseria asa cum trebuie sa o faca si nu am glumit cand am spus ca noua lege a salarizarii va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflecta, in mod concret, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar si performanta. Profesorii care muncesc, care isi fac corect meseria, trebuie si vor fi rasplatiti”, a declarat marti premierul Marcel Ciolacu cu ocazia ceremoniei de semnare a unor contracte finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru achizitionarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor.

In actuala lege, sporurile pot ajunge pana la maximum 30% din fondul de salarii pe care il are prevazut angajatorul.

Conform unor declaratii de acum doua luni ale ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, noua lege a salarizarii va fi facuta dupa patru principii, primul dintre ele fiind o ierarhizare atat in interiorul familiilor ocupationale, cat si intre ele si ca niciun salariu in plata sa nu mai depaseasca coeficientul de 12, care este al presedintelui.

„Va exista o grila pentru administratia publica locala, plafonarea sporurilor si o bonificatie care sa fie legata de performanta.(…) Nu va exista niciun spor mai mare de 20% per angajat. Mai este important de spus ca in acest moment avem gata partea de filozofie a legii.

Exista trei variante de lucru pe anexe. Suntem in plina perioada de consultari cu toate familiile ocupationale. Avem minimum doua intalniri in fiecare saptamana. Incercam sa terminam consultarile”, a declarat ministrul Muncii la Antena 3.

Ea a adaugat ca, dupa finalizarea consultarilor, Banca Mondiala va elabora cele trei variante de impact, care vor fi analizate in Coalitie, apoi se va merge cu legea in Parlament.

Noua lege a salarizarii este jalon PNRR pentru a patra cerere de plata pentru Romania. Proiectul de lege a salarizarii publice trebuia sa fie gata pana pe 15 iulie.

Citește și Salarii majorate pentru anumiţi bugetari cu funcţii de conducere. Anunţ oficial de la Guvern

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Un bărbat atacat de urs în Sântioana, județul Bistrița-Năsăud
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!