Bugetarii, nababii României! Cine sunt și ce fac angajații de la stat care primesc lunar un salariu de peste 20.000 de lei

În ultimele luni, foarte mulți bugetari au ieșit în stradă, la proteste din cauza salariilor mici pe care le au. Cu toate acestea, sunt în continuare angajați din sectorul public ce atrag atenția cu salariile uriașe pe care le au și la care foarte mulți români nici măcar nu îndrăznesc să viseze.
Alina Costache
12 oct. 2023, 19:22
Bugetarii, nababii României! Cine sunt și ce fac angajații de la stat care primesc lunar un salariu de peste 20.000 de lei
Cine sunt și ce fac angajații de la stat care primesc lunar un salariu de peste 20.000 de lei

Cine sunt și ce fac angajații de la stat care primesc lunar un salariu de peste 20.000 de lei. În aceste momente, unele dintre cele mai consistente lefuri le câștigă angajații de la Curtea de Conturi.

Citește și Salarii mai mici în România. Cât a pierdut la leafă fiecare angajat pe lună

Cine sunt și ce fac angajații de la stat care primesc lunar un salariu de peste 20.000 de lei

De exemplu, pentru funcția de vicepreședinte al instituției lunar, un angajat poate încasa și peste 22.000 de lei.

Nici salariul unui consilier la Curtea Conturi nu este de neglijat. Lunar, un astfel de angajat câștigă în jur de 21.000 de lei.

La rândul său, șeful instituției câștigă lunar suma de aproximativ 25.000 de lei, scrie economedia.ro.

La celălalt pol se află salariații Poștei Române care se declară foarte indignați de faptul ca au ajuns sa lucreze pe salariul minim pe economie sau pe sume apropiate acestuia.

Angajații acuză faptul că nu li se iau în considerare nici anii de experiență, dar nici cei de studii, care ar justifica mai mulți bani în conturi.

„Nemultumirea generala e legata de salarizare. Aproape 80% din angajatii companiei au ajuns la salariul minim pe economie sau in preajma acestuia. Nu mai conteaza nici studii, nici responsabilitati si nici experienta profesionala. De aici este un grad de nemultumire destul de ridicat. Insa pentru a putea fi satisfacuta solicitarea asta este nevoie ca managementul sa se implice, sa fie mai hotarat in dezvoltarea de business-uri pentru companie, sa aduca contracte, sa incheie noi contracte, sa faca linii noi de activitate. Nu este suficient doar sa reduca prezenta teritoriala a companiei, ci este nevoie sa faca si dezvoltare. De aceea facem actiunea cumva in legatura cu actionarul unic, incercand sa-l determinam pe acesta sa impinga managementul catre politica de dezvoltare a companiei”, susțin reprezentanții sindicatelor.

Bugetarii pot pierde jumătate din venituri!

În actuala lege, sporurile pot ajunge pana la maximum 30% din fondul de salarii pe care il are prevazut angajatorul.

Noua lege a salarizarii va include acordarea de sporuri doar pe criterii de performanta, au declarat surse guvernamentale. Astfel, in cazul in care sunt licee in care niciun elev nu a luat bacalaureatul, atunci profesorii vor trebui sa se multumeasca doar cu salariul, fara niciun alt spor sau bonus, au precizat sursele.

„Simpla prezenta in clasa nu este suficienta. Este nevoie de implicare in clasa, nu la meditatii, si de indrumare a tinerilor, astfel incat inclusiv din scoala acestia sa plece cu baze solide de cunostinte si cu un sistem de valori bine definit. Nu cer niciunui profesor sa faca lucruri imposibile.

Sunt perfect constient si de limitarile existente inca in sistemul nostru de invatamant. Le cer insa profesorilor sa-si faca meseria asa cum trebuie sa o faca si nu am glumit cand am spus ca noua lege a salarizarii va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflecta, in mod concret, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar si performanta. Profesorii care muncesc, care isi fac corect meseria, trebuie si vor fi rasplatiti”, a declarat marti premierul Marcel Ciolacu cu ocazia ceremoniei de semnare a unor contracte finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru achizitionarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor.

In actuala lege, sporurile pot ajunge pana la maximum 30% din fondul de salarii pe care il are prevazut angajatorul.

Conform unor declaratii de acum doua luni ale ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, noua lege a salarizarii va fi facuta dupa patru principii, primul dintre ele fiind o ierarhizare atat in interiorul familiilor ocupationale, cat si intre ele si ca niciun salariu in plata sa nu mai depaseasca coeficientul de 12, care este al presedintelui.

„Va exista o grila pentru administratia publica locala, plafonarea sporurilor si o bonificatie care sa fie legata de performanta.(…) Nu va exista niciun spor mai mare de 20% per angajat. Mai este important de spus ca in acest moment avem gata partea de filozofie a legii.

Exista trei variante de lucru pe anexe. Suntem in plina perioada de consultari cu toate familiile ocupationale. Avem minimum doua intalniri in fiecare saptamana. Incercam sa terminam consultarile”, a declarat ministrul Muncii la Antena 3.

Ea a adaugat ca, dupa finalizarea consultarilor, Banca Mondiala va elabora cele trei variante de impact, care vor fi analizate in Coalitie, apoi se va merge cu legea in Parlament.

Noua lege a salarizarii este jalon PNRR pentru a patra cerere de plata pentru Romania. Proiectul de lege a salarizarii publice trebuia sa fie gata pana pe 15 iulie.

Citește și Salarii majorate pentru anumiţi bugetari cu funcţii de conducere. Anunţ oficial de la Guvern

DailyBusiness
Vești bune! TAROM oferă bilete la 23 de euro
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu știe ce zodii dau lovitura până pe 11 noiembrie. Patru nativi sunt pe val
Capital.ro
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Crește numărul românilor morți în Spania. Inundațiile fac ravagii
Adevarul
Cât de rău stau orașele și cartierele din România la apă curentă și căldură
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
A fost modificată legea pensiilor. Ce români vor avea venituri mai mari
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat în urmă doi copii, în timp ce fratele său își strigă durerea pe Facebook: „Te-am căutat ca disperatul, frățiorul meu iubit!”
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Tragedie în fotbal. Marele fotbalist a fost lovit de fulger în timpul meciului: O pierdere dureroasă
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Lucrări de reabilitare pe DN 7A între Vidra și limita județului Vâlcea cu Hunedoara
MediaFlux
S-a AFLAT FAVORITUL la CASA ALBĂ! Cine e viitorul PREȘEDINTE SUA! Disputa TRUMP - HARRIS, tranșată
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi