Toate aceste criterii de performanță, aproape integral redactate la modul general, sub forma unor principii, au fost avansate de ministere pentru a fi incluse în noua lege a salarizării angajaților din sistemul bugetar și a fi avute în vedere, alături de alți factori, la promovarea și la recompensarea financiară a acestora, scrie Profit.ro.
Citeşte şi: Avalanşă de PROIECTE în Parlament. Ce VENITURI ar putea creşte şi cu cât s-ar majora ALOCAŢIA pentru copii
Setul de criterii, inclus în mai multe documente obținute din Guvern de Profit.ro, relevă că bugetarii care vor să avanseze vor fi evaluați inclusiv în funcție de integritatea lor morală și etică, asumarea responsabilității, respectarea „ordinii și disciplinei la locul de muncă” și capacitatea de a lucra independent, dar și în echipă, în timp ce pentru acordarea de prime vor conta depășirea timpului normal de lucru, activitățile suplimentare prestate pe lângă cele din fișa postului, conduita la locul de muncă, cantitatea și calitatea lucrărilor finalizate, timpul de execuție pentru lucrări repartizate.
Capacitatea de a crea în departamentul în care lucrează un climat neconflictual și de bună colaborare cu alte departamente și preocuparea „pentru interesul general al instituției” vor fi alte criterii care trebuie îndeplinite de către bugetari dacă vor prime.
Medicii vor fi cântăriți și în funcție de fidelitatea față de spitalul în care lucrează și de disponibilitatea la efort suplimentar. Ei vor încasa prime lunare și în funcție de gradul de satisfacție al pacienților, de gradul de implicare în utilizarea echipamentelor și a materialelor „cu încadrarea în normativele de consum”, dar și de aportul la realizarea de către spital a veniturilor proprii, „altele decât cele provenite din sursa de finanțare aprobată”.
La rândul lor, judecătorii vor încasa prime inclusiv în funcție de numărul de dosare rulate, de numărul de hotărâri pronunțate, de numărul de ședințe la care au participat și de rapiditatea cu care au rezolvat dosare.
Lipsa unei sancțiuni disciplinare în ultimul an este un alt criteriu luat în calcul la acordarea primei pentru magistrați.
Bugetarii care lucrează în muzee și vor să încaseze prime vor fi evaluați și pe baza unor criterii specifice, precum participarea directă la deschiderea unor noi secții și implicarea în lucrări de restaurare a unor bunuri de patrimoniu.
Pentru acordarea de prime lunare către angajații din Ministerul de Externe sunt discutate criterii precum contribuția substanțială în administrarea și soluționarea unor situații de criză în relații consulare sau de politică externă (pentru care vor primi 15% din salariul de bază) sau organizarea cu succes a unor vizite ale demnitarilor români în străinătate ori primirea de delegații străine.
Argumentul este că salariile în valută nu au mai fost adaptate „la condițiile actuale” de peste 15 ani pentru 38 de țări în care lucrează angajați MAE, iar pentru alte 85 de state salariile nu au mai fost majorate din 2002, consecința invocată fiind, în unele spații, „prăbușirea nivelului de viață” pentru salariații români trimiși în misiune permanentă în străinătate.
Este invocată și diferența de salarizare a angajaților români comparativ cu banii primiți de omologii lor din alte țări, de 22-38% față de diplomați din Germania și Italia și de 45-53% față de cei din Ungaria și Cehia.