Deputaţii au adoptat, cu 215 voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi 100 abţineri, proiectul de lege privind acordarea de tichete de vacanţă care vor fi suportate integral de angajator.
Proiectul prevede că tichetele de vacanţă pot fi acordate de angajator, acesta nefiind obligat, ci doar stimulat să le includă în pachetul salarial.
„Prin legea tichetelor de vacanţă pe care noi o susţinem şi în care am modificat sintagma tichete de vacanţă cu vouchere de vacanţă avem o modalitate modernă de emitere a acestora în regim electronic fără costuri suplimentare, fără intermediari, în aşa fel încât voucherele de vacanţă să ajungă la beneficiarii finali. Voucherele de vacanţă pot fi urmărite 100% într-un sistem fiscalizat, ceea ce scoate din zona gri operatorii şi vor putea fi emise numai pentru operatorii clasificaţi în sistemul naţional,„, a afirmat ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, în plenul Camerei Deputaţilor, citat de Agerpres.
Potrivit proiectului, instituţiile publice, regiile autonome, societăţile reglementate la care statul este acţionar unic sau majoritar, societăţile şi companiile naţionale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda vouchere de vacanţă.
Aceste vouchere vor fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agenţiile de turism autorizate de Ministerul Turismului şi utilizate doar pentru achiziţionarea de servicii turistice pe teritoriul României.
Autoritatea Naţională pentru Turism emite aceste vouchere, iar angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază în cursul anului fiscal de bilete de odihnă.
Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanţă sunt: 10, 20, 30, 40 şi 50 lei.
„Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de vouchere de vacanţă reprezintă contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal”, se arată în proiect.
Grupurile deputaţilor PSD, PC, UDMR şi al minorităţilor naţionale au susţinut acest proiect. Grupul deputaţilor PNL a cerut retrimiterea proiectului la comisii, propunerea fiind respinsă de plen.
Deputatul PDL Andreea Paul a precizat că ‘turismul românesc reprezintă aproximativ 2% din PIB, mult mai mic decât cel din Bulgaria (3%) sau Ungaria (4%) şi că legea propusă ‘nu va rezolva problemele din turism’, motiv pentru care deputaţii PDL s-au abţinut la votul acestui act normativ.
Camera Deputaţilor este for decizional, iar proiectul de lege va fi trimis la promulgare.