Bugetele pentru educaţie din opt ţări UE, în scădere din cauza crizei. În România, în creştere

Investiţiile în educație au scăzut, ca urmare a crizei, în opt dintre statele UE, printre care Ungaria, Italia, Spania şi Portugalia, în timp ce România se numără printre ţările unde bugetele pentru învățământ s-au micşorat în perioada 2010-2011 şi au crescut apoi, în 2011-2012, potrivit CE.
Romania TV
22 mart. 2013, 06:39
Bugetele pentru educaţie din opt ţări UE, în scădere din cauza crizei. În România, în creştere

România este şi pe lista celor 10 ţări în care scăderea bugetului a dus la reducerea personalului didactic, potrivit Mediafax.

Informaţiile sunt cuprinse într-un studiu al Comisiei Europene (CE) privind impactul crizei asupra bugetelor pentru învățământ începând din 2010, dat publicităţii joi.

Potrivit studiului, au fost impuse reduceri de peste 5% în Grecia, Ungaria, Italia, Lituania și Portugalia, în timp ce în Estonia, Polonia, Spania și Regatul Unit (Scoția) s-au înregistrat scăderi de 1 până la 5%. Cu toate acestea, cinci state membre și-au crescut cheltuielile pentru învățământ cu peste 1%: Austria, Danemarca, Luxemburg, Malta și Suedia, precum și zona germanofonă din Belgia. Germania și Țările de Jos nu au furnizat date pentru perioada începând din 2010.

Tendințele cheltuielilor variază în alte state membre, unele crescându-și bugetele într-un an pentru ca apoi să le scadă în următorul sau invers. Belgia (comunitatea francofonă), Cipru, Letonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Slovenia și Regatul Unit (Țara Galilor), precum și viitorul stat membru Croația au mărit bugetul alocat educației în perioada 2010-2011, dar l-au redus apoi în perioada 2011-2012. În Bulgaria, Republica Cehă, România și Slovacia, situația a fost inversă, bugetele pentru învățământ scăzând în perioada 2010-2011, ca să crească în perioada următoare. Comunitatea flamandă din Belgia și-a păstrat buget stabil în ambii ani, conform sursei citate.

„Este o perioadă dificilă pentru bugetele naționale, dar avem nevoie de o abordare coerentă a investițiilor publice în educație și formare profesională, pentru că acestea sunt esențiale pentru viitorul tinerilor noștri și pentru o redresare economică durabilă pe termen lung. Dacă statele membre nu reușesc să investească în mod corespunzător în modernizarea educației și a competențelor, vom rămâne și mai mult în urma concurenților noștri la nivel mondial și va fi și mai greu să combatem șomajul în rândul tinerilor”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, citată în comunicat.

Acelaşi studiu a analizat finanțarea la toate nivelurile de învățământ, de la educația preșcolară la învățământul terțiar, în 35 de sisteme de învățământ naționale și regionale. Acesta arată că, în 2011 și 2012, salariile și indemnizațiile profesorilor au fost reduse sau înghețate în 11 țări (Bulgaria, Croația, Estonia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia și Spania). Salariile profesorilor reprezintă peste 70 % din bugetele pentru învățământ.

CE mai menţionează în studiu că micşorarea bugetelor a dus, de asemenea, la reducerea personalului didactic în 10 state membre (Bulgaria, Cipru, Estonia, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, România și Regatul Unit).

„În egală măsură cu impactul crizei, și scăderea numărului de studenți a fost un factor determinant pentru reducerile de personal. Există însă și vești bune; astfel, finanțarea pentru formarea cadrelor didactice a crescut în 18 țări europene, o evoluție importantă, dată fiind legătura dintre calitatea predării și rezultatele studenților”, se mai arată în comunicat.

Conform aceleiaşi cercetări, în majoritatea țărilor, în 2011 și 2012, sprijinul acordat de sectorul public elevilor și studenților sub formă de subvenții, împrumuturi și alocații familiale nu a fost afectat. Opt state membre (Austria, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg și Portugalia) oferă sprijin financiar specific pentru șomeri sau pentru persoanele cu un nivel scăzut de calificare, pentru a le ajuta să-și îmbunătățească sau să-și actualizeze calificările. În majoritatea cazurilor, aceste investiții sunt cofinanțate prin Fondul social european.

CE a evaluat în acest studiu 25 de state membre. Germania și Olanda nu au furnizat date pentru perioada începând din 2010.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Stare de urgență în Rusia, e mobilizare generală. Europa, cu ochii pe Marea Neagră
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia acuză Franța de încercări de dialog privind Ucraina, fără a implica Kievul
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)