Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2018: 6,7% din PIB vor merge la pensii

Bugetul asigurărilor sociale de stat este programat pentru anul 2018 cu un excedent în suma de 191,071 milioane lei, care reprezintă rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, veniturile totale fiind estimate la 62,9 miliarde lei, iar cheltuielile la 62,71 miliarde lei, conform proiectului de buget publicat miercuri de Blocul Național Sindical.
Romania TV
29 nov. 2017, 19:03
Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2018: 6,7% din PIB vor merge la pensii

Astfel, „pentru anul 2018, din totalul veniturilor bugetare estimate la 62,71 miliarde lei, 88% urmează să se încaseze din contribuțiile pentru asigurări sociale ale sistemului public de pensii, 0,2% din venituri nefiscale și 11,8% subvenții primite de la bugetul de stat”, se menționează în expunerea de motive a proiectului, citată de Agerpres.

Din totalul veniturilor bugetare, 62,591 miliarde lei sunt aferente sistemului public de pensii ( 99,5%) și 316,079 milioane lei aferente sistemului asigurărilor de accidente de muncă și boli profesionale (0,5%).

Citeşte şi Guvernul a adoptat o OUG pentru a putea suplimenta Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate

„Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 sunt diminuate cu suma de 7.315.105 mii lei aferentă Pilonului II de pensii”, se precizează în expunerea de motive.

Pentru susținerea în totalitate a cheltuielilor ce se finanțează din acest buget, în anul 2018, din bugetul de stat se alocă o subvenție de circa 7,409 miliarde lei.

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 au fost stabilite avându-se în vedere cotele de contribuții sociale, reglementate de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, astfel: 25% cota de contribuții de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au calitatea de angajați; cotele de contribuție de asigurări sociale datorate de angajatori de 4% pentru condițiile deosebite de muncă și 8% pentru condiții speciale de muncă; cota de 5% din contribuția asiguratorie pentru muncă datorată de angajatori, distribuită pentru sistemul asigurărilor de accidente de muncă și boli profesionale; modificarea bazei de calcul a contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor fizice care desfășoară activități independente, în sensul stabilirii la un venit cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, independent de nivelul venitului realizat de către asigurat, conform Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare; 3,75% cota de contribuție la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II), reglementat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Citeşte şi Proiectul bugetului de stat pentru 2018: Deficit bugetar estimat la 2,97% din PIB

În ceea ce privește cheltuielile, acestea au fost estimate la 62,716 miliarde lei, din care peste 62,591 miliarde lei pentru sistemul public de pensii (99,8%) și 125,008 milioane lei pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale (0,2%).

Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,9% vor fi alocate pentru asistența socială și 1,1% pentru administrarea sistemului public de pensii (cheltuieli de personal, bunuri și servicii, dobânzi datorate trezoreriei statului, proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și active nefinanciare).

Din totalul cheltuielilor aferente sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale, 91,2% vor fi alocate pentru asistența socială (pensii de invaliditate din cauză de accidente de muncă sau boli profesionale, ajutoare sociale în caz de invaliditate) și 8,8% pentru funcționarea sistemului (cheltuieli de personal, bunuri și servicii și active nefinanciare).

Fondurile destinate plății pensiilor din sistemul public de pensii pentru anul 2018 sunt în sumă de 60,859 miliarde lei, respectiv 6,7% din PIB. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor, s-a avut în vedere o pensie medie lunară de 1.093 lei.

Citeşte şi Salariile bugetarilor se majorează cu 25% de la 1 ianuarie 2018. Ce se întâmplă cu sporurile şi indemnizaţiile

Pe de altă parte, pentru bugetul asigurărilor pentru șomaj, veniturile totale au fost estimate la 2,163 miliarde lei, din care 49,9% vor proveni din cota parte din contribuția asiguratorie pentru muncă destinată finanțării sistemului de asigurări pentru șomaj, 37,4% din cota parte din contribuția asiguratorie pentru muncă destinata finanțării fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, 0,49% din venituri nefiscale.

Sistemul asigurărilor pentru șomaj este programat în anul 2018 cu un excedent de 318,857 milioane lei.

Din totalul veniturilor bugetare, 1,325 miliarde lei sunt aferente sistemului asigurărilor pentru șomaj (61,3%) și 838,082 milioane lei aferente fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale (38,7%).

Pentru anul 2018, prin bugetul asigurărilor pentru șomaj s-a prevăzut finanțarea unor cheltuieli în sumă totală de 1,030 miliarde lei, din care 1,006 miliarde lei sunt aferente sistemului asigurărilor pentru șomaj (97,7%) și 23,738 milioane lei fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale (2,3%).

Citeşte şi Proiect Ministerul Finanţelor: Creşterea economică estimată la 5,5% pentru anul viitor

Nivelul cheltuielilor ce se finanțează în anul 2018 din bugetul asigurărilor pentru șomaj a fost stabilit avându-se în vedere în principal următoarele categorii de beneficiari și cuantumuri medii lunare: 56.500 beneficiari de indemnizație de șomaj; 14.000 beneficiari de indemnizație de șomaj pentru absolvenți; 514 lei indemnizație de șomaj medie lunară; 250 lei indemnizație de șomaj lunară pentru absolvenți.

La construcția bugetară în domeniul asigurărilor sociale de stat și al asigurărilor pentru șomaj pe anul 2018 s-au avut în vedere: majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie începând cu luna iulie 2018, respectiv de la 1.000 lei la 1.100 lei; acordarea începând cu 1 ianuarie 2018 a unui indice de corecție în conformitate cu prevederile art.170 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare; încadrarea cheltuielilor bugetare în cadrul fiscal-bugetar din strategia fiscal bugetară a Guvernului pentru perioada 2018-2020; creșterea câștigului salarial mediu brut în anul 2018 la 4.162 lei, față de 3.230 lei estimat pentru anul 2017 și 2.809 lei realizat în anul 2016; scăderea numărului de șomeri înregistrați cu 5.000 persoane, ajungându-se astfel la finele anului 2018 la 450.000 persoane, de la 455.000 persoane estimat pentru finele anului 2017; scăderea ratei șomajului înregistrat la finele anului 2018 la 4,8% față de 5% estimată pentru finele anului 2017.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Satul din România care a dispărut de pe hartă. Aici mai locuiesc doar 5 persoane, izolate de restul lumii. Casele încă frumoase au fost abandonate, la fel sfânta biserică. Nu mai există magazine, școală, totul e lăsat pradă naturii
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina pune la dispoziție documente digitale despre Holodomor
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy