Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2018: 6,7% din PIB vor merge la pensii

Bugetul asigurărilor sociale de stat este programat pentru anul 2018 cu un excedent în suma de 191,071 milioane lei, care reprezintă rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, veniturile totale fiind estimate la 62,9 miliarde lei, iar cheltuielile la 62,71 miliarde lei, conform proiectului de buget publicat miercuri de Blocul Național Sindical.
Romania TV
29 nov. 2017, 19:03
Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2018: 6,7% din PIB vor merge la pensii

Astfel, „pentru anul 2018, din totalul veniturilor bugetare estimate la 62,71 miliarde lei, 88% urmează să se încaseze din contribuțiile pentru asigurări sociale ale sistemului public de pensii, 0,2% din venituri nefiscale și 11,8% subvenții primite de la bugetul de stat”, se menționează în expunerea de motive a proiectului, citată de Agerpres.

Din totalul veniturilor bugetare, 62,591 miliarde lei sunt aferente sistemului public de pensii ( 99,5%) și 316,079 milioane lei aferente sistemului asigurărilor de accidente de muncă și boli profesionale (0,5%).

Citeşte şi Guvernul a adoptat o OUG pentru a putea suplimenta Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate

„Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 sunt diminuate cu suma de 7.315.105 mii lei aferentă Pilonului II de pensii”, se precizează în expunerea de motive.

Pentru susținerea în totalitate a cheltuielilor ce se finanțează din acest buget, în anul 2018, din bugetul de stat se alocă o subvenție de circa 7,409 miliarde lei.

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 au fost stabilite avându-se în vedere cotele de contribuții sociale, reglementate de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, astfel: 25% cota de contribuții de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au calitatea de angajați; cotele de contribuție de asigurări sociale datorate de angajatori de 4% pentru condițiile deosebite de muncă și 8% pentru condiții speciale de muncă; cota de 5% din contribuția asiguratorie pentru muncă datorată de angajatori, distribuită pentru sistemul asigurărilor de accidente de muncă și boli profesionale; modificarea bazei de calcul a contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor fizice care desfășoară activități independente, în sensul stabilirii la un venit cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, independent de nivelul venitului realizat de către asigurat, conform Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare; 3,75% cota de contribuție la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II), reglementat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Citeşte şi Proiectul bugetului de stat pentru 2018: Deficit bugetar estimat la 2,97% din PIB

În ceea ce privește cheltuielile, acestea au fost estimate la 62,716 miliarde lei, din care peste 62,591 miliarde lei pentru sistemul public de pensii (99,8%) și 125,008 milioane lei pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale (0,2%).

Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,9% vor fi alocate pentru asistența socială și 1,1% pentru administrarea sistemului public de pensii (cheltuieli de personal, bunuri și servicii, dobânzi datorate trezoreriei statului, proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și active nefinanciare).

Din totalul cheltuielilor aferente sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale, 91,2% vor fi alocate pentru asistența socială (pensii de invaliditate din cauză de accidente de muncă sau boli profesionale, ajutoare sociale în caz de invaliditate) și 8,8% pentru funcționarea sistemului (cheltuieli de personal, bunuri și servicii și active nefinanciare).

Fondurile destinate plății pensiilor din sistemul public de pensii pentru anul 2018 sunt în sumă de 60,859 miliarde lei, respectiv 6,7% din PIB. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor, s-a avut în vedere o pensie medie lunară de 1.093 lei.

Citeşte şi Salariile bugetarilor se majorează cu 25% de la 1 ianuarie 2018. Ce se întâmplă cu sporurile şi indemnizaţiile

Pe de altă parte, pentru bugetul asigurărilor pentru șomaj, veniturile totale au fost estimate la 2,163 miliarde lei, din care 49,9% vor proveni din cota parte din contribuția asiguratorie pentru muncă destinată finanțării sistemului de asigurări pentru șomaj, 37,4% din cota parte din contribuția asiguratorie pentru muncă destinata finanțării fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, 0,49% din venituri nefiscale.

Sistemul asigurărilor pentru șomaj este programat în anul 2018 cu un excedent de 318,857 milioane lei.

Din totalul veniturilor bugetare, 1,325 miliarde lei sunt aferente sistemului asigurărilor pentru șomaj (61,3%) și 838,082 milioane lei aferente fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale (38,7%).

Pentru anul 2018, prin bugetul asigurărilor pentru șomaj s-a prevăzut finanțarea unor cheltuieli în sumă totală de 1,030 miliarde lei, din care 1,006 miliarde lei sunt aferente sistemului asigurărilor pentru șomaj (97,7%) și 23,738 milioane lei fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale (2,3%).

Citeşte şi Proiect Ministerul Finanţelor: Creşterea economică estimată la 5,5% pentru anul viitor

Nivelul cheltuielilor ce se finanțează în anul 2018 din bugetul asigurărilor pentru șomaj a fost stabilit avându-se în vedere în principal următoarele categorii de beneficiari și cuantumuri medii lunare: 56.500 beneficiari de indemnizație de șomaj; 14.000 beneficiari de indemnizație de șomaj pentru absolvenți; 514 lei indemnizație de șomaj medie lunară; 250 lei indemnizație de șomaj lunară pentru absolvenți.

La construcția bugetară în domeniul asigurărilor sociale de stat și al asigurărilor pentru șomaj pe anul 2018 s-au avut în vedere: majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie începând cu luna iulie 2018, respectiv de la 1.000 lei la 1.100 lei; acordarea începând cu 1 ianuarie 2018 a unui indice de corecție în conformitate cu prevederile art.170 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare; încadrarea cheltuielilor bugetare în cadrul fiscal-bugetar din strategia fiscal bugetară a Guvernului pentru perioada 2018-2020; creșterea câștigului salarial mediu brut în anul 2018 la 4.162 lei, față de 3.230 lei estimat pentru anul 2017 și 2.809 lei realizat în anul 2016; scăderea numărului de șomeri înregistrați cu 5.000 persoane, ajungându-se astfel la finele anului 2018 la 450.000 persoane, de la 455.000 persoane estimat pentru finele anului 2017; scăderea ratei șomajului înregistrat la finele anului 2018 la 4,8% față de 5% estimată pentru finele anului 2017.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Forțele ucrainene resping un convoi de vehicule blindate rusești în Vremivka
MediaFlux
TRADIȚII din SEARA DE AJUN! ESTE INTERZIS TOTAL ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători