Bugetul Casei Naţionale de Sănătate s-a dublat în ultimii cinci ani, dar banii în plus nu au rezolvat şi problemele sistemului.
„Din 2006 până în 2011, bugetul casei s-a dublat: în 2006 erau 10, 1 miliarde; în 2011,19, 3 de lei (…) dublarea banilor alocaţi casei de asigurări s-a materializat în piaţa farmaceutică”, a declarat Lucian Duţă.
Mai exact, 40 la sută din fonduri se duc către medicamentele compensate şi gratuite, un procent dublu faţă de media europeană. Consumul necontrolat de medicamente a produs gaura în bugetul sănătăţii. Reţeta electronică şi cardul de sănătate ar trebui să rezolve această problemă, doar că şi aici sunt disfuncţionalităţi.
„O mare parte din probleme se referă la implementare şi infrastructura necesară, pentru că sunt multe localităţi izolate unde nu funcţionează netul uneori, cade şi în localităţi izolate se întrerupe curentul”, a precizat Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului medicilor de familie.
Deşi reţeta electronică ar trebui să fie implementată de la 1 iunie, o pare dintre medici vor folosi tot hârtia. Nici în privinţa cardului de sănătate lucrurile nu stau prea bine. CNAS se chinuie de cinci ani să implementeze acest sistem iar abia în luna august vom avea primul judeţ pilot.