Bugetul CFR Călători pe 2024 prevede o pierdere de peste 1 miliard de lei, de peste patru ori mai mult decât în 2023

Proiectul de buget al CFR Călători are ca dată limită la care să fie înaintat 12 februarie, ceea ce înseamnă că a mai rămas mai puţin de o săptămână pentru a redacta această a doua variantă.
Mircea Filipescu
07 feb. 2024, 17:59
Bugetul CFR Călători pe 2024 prevede o pierdere de peste 1 miliard de lei, de peste patru ori mai mult decât în 2023

Salarii majorate potrivit Contractului Colectiv de Muncă încheiat la finele anului trecut și subvenție în scădere fac ca în bugetul de anul acesta al CFR Călători să fie prevăzute, în premieră, pierderi de peste 1 miliard de lei, cu mult peste prima variantă, în care acestea erau estimate la „doar” 924 de milioane de lei.

La capitolul venituri totale, potrivit Club Feroviar, figurează suma de 2,75 miliarde de lei, care reprezintă doar 93% din nivelul realizat (preliminat) la 31 decembrie 2023, de aproape 2,95 miliarde de lei.

Scăderea veniturilor totale este cauzată în cea mai mare parte de nivelul subvenției, care pentru anul în curs este previzionat la valoarea de 1,11 miliarde de lei, ceea ce înseamnă doar 70% din cea acordată în 2023, de aproape 1,58 miliarde de lei.

Ceea ce mai temperează puțin scăderea abruptă a veniturilor totale este creșterea previzionată a sumelor provenite din încasarea contravalorii biletelor și a altor facilități decontate de statul român. Concret, la capitolul ”Venituri din transportul de călători” figurează suma de 1,454 miliarde de lei, în creștere cu 23% față de nivelul consemnat anul trecut, de 1,186 miliarde de lei. Însă aici avem de-a face cu blana ursului din pădure, pentru că nimeni nu poate garanta că nivelul veniturilor din bilete și facilități de călătorie va fi cel estimat.

Cheltuielile cu salariile cresc cu 38% în bugetul CFR Călători pe 2024

Ciudat este că, cheltuielile totale ale operatorului feroviar de stat s-au ridicat la finele anului trecut la 3,131 miliarde de lei, iar pentru acest an nivelul lor este prevăzut la 3,744 miliarde de lei, în creștere cu 21%.

Cheltuielile cu plata tarifului de utilizare a infrastructurii (TUI) cresc de la 497,322 milioane de lei la 587 milioane de lei, ceea ce înseamnă un plus de 18%. Recent, CNCF CFR SA a majorat nivelul TUI în medie cu 15%.

Dar nu de aici provine impactul major asupra cheltuielilor totale, ci de la cheltuielile de personal, care cresc cu 36%, până la valoarea de 1,325 miliarde de lei. Din acestea, chletuielile cu salariile se vor majora cu 38%, de la 1,188 miliarde de lei în 2023 la 1,645 miliarde de lei în anul curent. Amintim că la mijlocul lunii trecute sindicaliștii au încheiat un nou Contract Colectiv de Muncă cu administrația CFR Călători, care prevede majorări substanțiale de salarii, așa cum am scris la vremea respectivă. Și sumele aferente contractului de mandat cresc, însă doar cu 10% față de nivelul din 2023, ajungând la 1,5 milioane de lei.

Pierderi de peste 200 de milioane de euro pentru 2024

Trăgând linie, rezultatul preliminat al exercițiului financiar se dezvăluie a fi unul îngrijorător: pierderile societății vor depăși pragul de un miliard de lei la finele acestui an, mai exact 1,026 miliarde de lei. Este o creștere de 464% față de valoarea consemnată la 31 decembrie 2023, de ”numai” 184 milioane de lei.

În atari condiții, este greu de crezut, spre imposibil, că bugetul CFR Călători pe anul în curs va trece în această variantă de filtrul Ministerului Finanțelor. Este foarte posibil să asistăm la o reeditare a situației din 2023, când bugetul societății a fost aprobat abia la mijlocul lunii noiembrie.

Citeşte şi: Peste un milion de români lucrează „la negru”. Artificiul folosit de angajatori pentru a evita taxele

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Locul straniu în care cei mai mulți dintre locuitori sunt daltoniști. De ce suferă oamenii de această afecțiune
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Schimbare radicală de vreme în România. Scăpăm de un mare chin
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?