Florin Cîțu a confirmat. Bugetul de stat pentru 2021 nu va fi adoptat anul acesta. Conform premierului desemnat, bugetul pe 2021 va fi adoptat în jurul datei de 10 ianuarie anul viitor.
La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Ludovic Orban, a declarat că în luna ianuarie, cel mai probabil, Guvernul va finaliza proiectul de buget şi îl va transmite la Parlament.
„Înainte de aprobarea legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat este necesară aprobarea unei alte legi – legea plafoanelor – care trebuie să stea la baza construcţiei bugetare, Pe de altă parte, premierul Florin Cîţu, ministru de Finanţe, a pregătit în linii mari legea bugetului de stat şi proiectul de lege a bugetului asigurărilor sociale de stat. Pe de altă parte, acum suntem un guvern de coaliţie, care după învestitură, această pregătire a proiectului de buget va trebui supusă unei dezbateri în interiorul coaliţiei. Din acest motiv, nu aş fi realist dacă aş asuma acest obiectiv de a finaliza legea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale. Cel mai probabil în cursul lunii ianuarie, Guvernul va finaliza proiectele de lege şi le va transmite spre dezbatere Parlamentului”, a spus Ludovic Orban, citat de Agerpres.
Premierul desemnat Florin Cîţu a declarat marţi seara că România trece printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică, și a dat asigurări că, alături de echipa de specialiști cu care va guverna, va reuși să reașeze economia pe picioare.
„România trece, în această perioadă, printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puține costuri pentru români, și să reașezăm economia pe picioarele ei, sănătoasă.
Vin în fața dumneavoastră cu o echipă de profesioniști. În același timp, fiecare minister și fiecare ministru va avea obiective clare din partea Prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire”, a spus Florin Cîțu, la Cotroceni.
Coaliția de guvernare PNL – USR PLUS – UDMR a mers miercuri la Parlament pentru a depune lista miniştrilor Cabinetului Florin Cîţu şi Programul de guvernare.
Marţi seara, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîţu candidat pentru funcţia de prim-ministru. El este propunerea de premier a coaliţiei formate din PNL, USR PLUS şi UDMR.
Conform Constituţiei, premierul desemnat va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste de miniştri.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de către Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Cum arată Guvernul Florin Cîţu. Coaliţia a depus la Parlament lista miniştrilor şi Programul de guvernare
Premier: Florin Cîţu
Vicepremieri: Dan Barna (USR-PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR)
PNL
Ministerul Finanţelor – Alexandru Nazare
Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode
Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu
Ministerul Energiei – Virgil Popescu
Ministerul Agriculturii – Adrian Oros
Ministerul Muncii – Raluca Turcan
Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
Ministerul Apărării – Nicolae Ciucă
Ministerul Culturii – PNL – Bogdan Gheorghiu
USR PLUS
Ministerul Sănătăţii – Vlad Voiculescu
Ministerul Transporturilor – Cătălin Drulă
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Cristian Ghinea
Ministerul Justiţiei – Stelian Ion
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Claudiu Năsui
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Ciprian Teleman
Șeful Cancelariei Prim-ministrului: Victor Giosan
UDMR
Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
Ministerul Mediului – Tanczos Barna
Ministerul Tineretului şi Sportului – Novák Eduárd.