Creșterea cheltuielilor pe ultimele luni ale anului, și în special în luna decembrie, a fost în principal pentru investiții, atât a celor finanțate din fonduri europene, cât și din surse proprii și cu finanțare rambursabilă.
Potrivit Agerpres, cheltuielile pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile au crescut față de anul precedent cu 62,4%.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 41,3 miliarde de lei, reprezentând 5,9% din PIB, față de 32,7 miliarde de lei în anul 2014.
„Creșterea cheltuielilor pe ultimele luni ale anului, și în special în luna decembrie, a fost în principal pentru investiții, atât a celor finanțate din fonduri europene, cât și din surse proprii și cu finanțare rambursabilă. Cheltuielile pentru investiții în luna decembrie au fost în sumă de 15,1 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei pentru susținerea proiectelor cu finanțare europeană, 87,2 milioane de lei pentru proiecte cu finanțare rambursabilă și 8 miliarde de lei pentru cele finanțate din cheltuieli de capital”, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.
Potrivit sursei citate, având în vedere că finele anului 2015 a reprezentat perioada de eligibilitate a plăților aferente proiectelor din cadrul financiar 2007-2013, s-au făcut eforturi în vederea asigurării fondurilor necesare acestora, astfel încât doar în luna decembrie s-au plătit aproximativ 9,1 miliarde de lei, în timp ce media lunară a fost de circa 1,5 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei au fost de natura investițiilor, restul fiind subvenții pentru agricultori și alte plăți în contul Uniunii Europene.
Citeşte şi: România este cel mai bine clasată ţară est-europeană în top 40 al celor mai mari rezerve de aur
De asemenea, în luna decembrie, s-a majorat cu circa 40% suma alocată pentru sprijinul acordat agricultorilor la achiziționarea motorinei, alocându-se suplimentar, prin Ministerul Agriculturii, suma de 106 milioane de lei.
Creșterile cheltuielilor de personal în lunile noiembrie și decembrie au fost determinate de plata în avans a tranșei a IV-a aferente anului 2016 din titlurile executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale obținute în instanță de personalul din sectorul bugetar și de majorările salariale ale personalului din unitățile sanitare, începând cu 1 octombrie 2015.
În ansamblu, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 243,9 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 8% față de anul precedent și cu 0,8 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Cheltuielile de personal au crescut cu 3,2% față de anul precedent, ca urmare a creșterilor salariale în administrația publică locală, precum și în sectorul de sănătate și în învățământ.
Față de anul 2014, s-a înregistrat reducerea cheltuielilor cu dobânzi cu 6,2%, din cauza scăderii randamentelor la licitațiile emisiunilor de obligațiuni de tip benchmark.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 233,6 miliarde de lei, reprezentând 33,1% din PIB, au fost cu 9% mai mari în termeni nominali față de anul precedent și cu un punct procentual ca pondere în PIB.
S-au înregistrat creșteri față de anul 2014 la încasările din impozit pe profit (13%), impozitul pe venit (12,4%), TVA (12,3%), venituri nefiscale (12%) și accize (8%). Încasările din contribuții de asigurări sociale au o ușoară creștere față de anul anterior, deși au fost influențate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor angajatorilor și de creșterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuție către pilonul II de pensii.
La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creșteri față de anul precedent la taxa pe utilizarea bunurilor cu 4,8%, venituri nefiscale cu 4,1% și la impozite și taxe pe proprietate cu 1,5%.
Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate au fost de 17 miliarde de lei, cu 49,3% mai mari față de anul 2014.
Potrivit MFP, față de anul precedent, deficitul înregistrat s-a redus de la 1,72% la 1,47% din PIB, ceea ce reprezintă o scădere în termeni nominali cu 1,1 miliarde de lei.
Deficitul bugetului general consolidat se încadrează în ținta de 1,85% din PIB stabilită prin Strategia fiscal-bugetară pe anul 2015, subliniază Ministerul Finanțelor.