„În cursul zilei de azi şi mâine, cel târziu, finalizăm negocierile cu partenerii internaţionali – FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială – pe liniile principale pe care le-am anunţat: un buget pe 2015 care să prevadă foarte clar că nu se adaugă niciun fel de taxă şi impozit, se păstrează taxarea actuală sau, în anumite situaţii, cum este taxa pe construcţiile speciale, scade de la 1,5% la 1% şi că se acoperă toate măsurile de creştere economică şi de protecţie socială deja adoptate. (…) Bugetul va fi transmis cel mai probabil vineri dimineaţă, după ce finalizăm şi includem toate detaliile tehnice”, a declarat premierul Victor Ponta după şedinţa BPN al PSD.
Conform calendarului amintit de Ponta, bugetul ar urma să fie votat în aceeaşi zi în care preşedintele ales, Klaus Iohannis, depune jurământul în Parlament.
‘Parlamentul are timpul necesar pentru a-şi îndeplini propriile proceduri legate de depunerea amendamentelor, de dezbaterea în comisiile de specialitate şi comisiile de buget-finanţe şi adoptarea în plen. Calendarul pe care noi îl vom propune rămâne să fie categoric agreat de către conducerea Parlamentului, prevede un vot final pe buget în ziua de 21 decembrie, zi în care oricum Parlamentul trebuie să se reunească în şedinţă comună pentru depunerea jurământului de către noul preşedinte, domnul Iohannis’, a detaliat premierul.
Proiectul de buget va fi prezentat, după finalizarea negocierilor cu partenerii internaţionali, grupurilor parlamentare ale coaliţiei de guvernare, dar şi Opoziţiei.
‘Îl voi suna pe domnul preşedinte Blaga, pe liderii de de grup, astfel încât să aibă cunoştinţă despre prevederile bugetului. Dincolo de decizia politică de a vota împotrivă, cred că este un moment în care toţi parlamentarii trebuie să cunoască prevederile bugetului şi, de asemenea, să putem să gândim la o dezbatere în Parlament şi la adoptarea unor măsuri pe termen mediu şi lung legate de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, legea redevenţelor, într-un sistem politic care să asigure predictibilitate şi stabilitate în anii care urmează. Mai direct, nu vreau să adopte doar majoritatea actuală (…), vreau să dovedim capacitatea României de a fi din punct de vedere fiscal-bugetar stabilă pe o perioadă care să depăşească un simplu ciclu electoral’, a explicat Victor Ponta.