Publicaţia citată arată că în anul 2008 a fost constituită o Comisie comună parlamentară de anchetă pentru verificarea informațiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicațiilor. Șeful Comisiei era atunci Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și membru PSD de marcă la acel moment. Florin Iordache, fost ministru al Justiției și Mihai Tudose, fostul premier au fost și ei membri în comisie.
Timp de doi ani de zile, cei 15 senatori și deputați au întors pe toate părțile subiectul, s-au documentat, au cercetat și au concluzionat că Parlamentul este vinovat pentru că nu emite o lege clară cu privire la interceptări. Interesant este că raportul comisiei de atunci a dispărut într-un mod suspect de pe site.
Am ajuns în anul 2018, iar legea clară cu privire la interceptări nu există, iar Claudiu Manda iese public și spune că mandatele de securitate națională s-au realizat fără un temei legal, efectundu-se doar pe baza unui act administrativ. Pai și cine este de vină că Parlamentul nu a dat o lege în acest sens? Ar fi trebuie să legifereze SRI?
„În intervalul 2005-2016 au fost făcute peste 311.000 de mandate. Ne gândim că peste 6 milioane de oameni au fost interceptați în această perioadă. Cifra ar putea fi mai mare de atât. Toate aceste mandate sunt puse în aplicare de SRI, dar sunt și mandate puse în aplicare de DNA. Putem să credem că și pentru anii următori am putea să vorbmi de încă 100.000 de mandate.”, mai spune Manda, care vrea să ne facă să credem că și bunicii noștri de la țară au fost filați de ofițerii SRI.
Raportul din 2008 arată că DNA avea dreptul să obțină, verifice, prelucreze și stocheze informații cu privire la fapte de corupție, prevăzute în legea 78/2000, doar că nu avea în dotare aparatura tehnică necesară, deci nu putea primi niciun fel de solicitări pentru realizarea de interceptări. Sunt concluziile la care au ajuns deputații și senatorii, membrii ai Comisiei Speciale de atunci, colegii lui Claudiu Manda. Acum acesta contrazice practic realitatea cu niște informații puerile aruncate pe piață fără dovezi concrete. 6 milioane de români interceptați, spune el.
Claudiu Manda mai susține și că mai multe hotărâri CSAT „ilegale” au dat securiștilor din „statulul paralel”puterea sa intercepteze ca autoritate unică și au permis să se obțină mandate eliberate de procuror. În acest caz, să ne așteptăm de la Claudiu Manda la o plângere penala împotriva CSAT-ului de atunci în componența Ion Iliescu, Adrian Năstase, Rodica Stănoiu și toți ceilalți, se întreabă autorul articolului.