Puțini își mai permit să cumpere imobile în aceste vremuri, avertizează economiștii. Băncile nu-și mai permit să ofere credite, pe fondul incertitudinilor create după criza COVID și criza energetică.
Dezvoltatorii imobiliari au stat la pândă în prima parte din 2022, cu prețuri ridicate, pentru a mai reuși să vândă. În cele din urmă, vor fi nevoiți să lase prețurile jos, în special în statele dezvoltate, unde tarifele au sărit ca de pe trambulină, avertizează Claudiu Cazacu, analist XTB.
În multe state ale lumii, prețurile au început să se „răcorească”. Pentru multe piețe, scăderile înseamnă momentan „returnarea” unei părți din avansul acumulat în ultimii trei ani de zile, care se traduc în contracții de 11% în Suedia, de 16% în Danemarca și Norvegia, de 28% în Marea Britanie, de 31% în Noua Zeelandă, de 32% în Canada, de 43% în SUA.
În „traducere”, față de vârful pieței, atins în decembrie 2021, prețurile la locuințe au scăzut cu peste 11% în Noua Zeelandă, iar în Canada, cu peste 7%.
În SUA, după majorarea dobânzii de referință cu 0,5 puncte procentuale, la 4,5% creditarea ipotecară a devenit mai scumpă. Astfel, dobânda medie pentru împrumuturile pe 30 de ani s-a dublat, la 6,33%.
Promisiunea lui Jerome Powell, președintele Fed, de a continua cu scumpirea creditării, se adaugă estimărilor Consiliului de politică monetară pentru un nivel de 5,1% al dobânzii de referință la finele anului.
În cazul românilor, sărăcirea se simte mult mai puternic.
Trendul ar putea continua în aceeași notă și anul viitor, în aceeași notă, avertizează specialiștii.
Într-un interviu oferit pentru RomâniaTV.net, economistul Adrian Negrescu și-a exprimat un punct de vedere împotriva curentului. Imobiliarele noi nu vor consemna scăderi de prețuri, crede specialistul.
„Pentru cei care pot pune bani deoparte, cel mai sigur este păstrarea banilor în conturile bancare. Există și o variantă în care se poate investi în titluri de stat, pentru că randamentele oferite sunt mai mari decât în cazul depozitelor bancare.
De asemenea, investițiile în imobiliare. Vor reprezenta o modalitate bună de câștig pentru următorii 5-10 ani. Prețurile vor crește în continuare, mai ales în cazul imobilelor noi. Dacă este posibil să vedem scăderi de prețuri, aici putem vorbi despre imobilele deja construite, poate din piața second-hand, casele vechi.
Nu și în cazul imobiliarelor noi. Nu anticipez scăderi de prețuri pentru că au crescut enorm tarifele pentru materiile prime. Există cerere mare în piață și aici avem exemplu statele vecine, unde lucrurile se mișcă mai rapid. În Varșovia, în Budapesta, imobilele au continuat să se scumpească, datorită cererii.
Fenomenul de polarizare economică va continua în România, se va accentua în următorii ani, din ce în ce mai mulți oameni din zona rurală și din orașele mici vor alege să se îndrepte către orașele mari”, a declarat Adrian Negrescu, pentru RomâniaTV.net.