Buletinele electronice nu mai apar de la 1 iulie pentru că normele de aplicare sunt încă discutate în Parlament. Aceste buletine ar fi trebuit să conţină un CIP, dar şi amprenta digitală a deţinătorului.
„În acest moment, proiectul de lege privind aprobarea O.U.G. nr. 82/2012, care vizează crearea cadrului legal necesar introducerii noilor acte de identitate, a fost adoptat de Senat şi se afla in dezbatere la Comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor.
Amendamentele formulate asupra proiectului vizează inclusiv modificarea normelor referitoare la termene, respectiv termenul privind realizarea platformei-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cărţii electronice de identitate, de punere în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate şi de generalizare a activităţii de emitere a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate.
De asemenea, amendamentele vizează şi procedura preschimbarii eşalonate a actelor de identitate aflate în circulaţie, prevazută la art. XI din O.V.G. nr.82/2012″, se arată într-o comunicare MAI.
Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din MAI, termenul pentru emiterea documentelor de identitate electronice, programat pentru data de 1 iulie, a fost amânat pentru 2014.
Potrivit sursei citate, cartea electronică va fi opţională iar cetăţenii vor putea, în continuare, să opteze pentru documentele de identitate clasice.
„Amendamentele formultate asupra proiectului vizează modificarea termenului privind realizarea platformei-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cărţii electronice de identitate, care va fi prorogat pentru anul următor, stabilirea altui termen pentru generalizarea activităţii de emitere a cărţii de identitate la nivel naţional faţă de cel prevăzut (şase luni), precum şi eliminarea normelor referitoare la preschimbarea actelor de identitate, respectiv analizarea calendarului urmează a fi efectuată după desfăşurarea activităţii de generalizare a implementării noilor acte de identitate”, arată DEPABD.
Nu este pentru prima dată când termenul prevăzut pentru introducerea cărţii electronice este prelungit.
Termenul prevăzut iniţial pentru emiterea acestui document a fost 1 ianuarie 2003 şi a fost amânat succesiv de Executiv până la 1 ianuarie 2006 şi, ulterior, până la 1 ianuarie 2009.
Noua extindere a termenului a fost atunci explicată de Guvern prin faptul că îndeplinirea acestui obiectiv este condiţionată de modernizarea Sistemului Naţional Informatic de Evidenţă a Populaţiei şi că platforma-pilot de constituire a sistemului informatic pentru emiterea cărţii electronice de identitate va fi realizată începând cu 1 iulie 2010.