Aproape toți cetățenii din România vor deține cardul electronic de identitate până la finalul lui 2022, după cum declară reprezentanții Evidenței Populației.
Documentul va avea mărimea unui card bancar și înlocui cardul de sănătate datorită unei chei criptografice prin care persoanele se pot loga la sistemul sanitar. Actul va avea, de asemenea, și semnătura electronică avansată a proprietarului.
„Ne propunem ca pe acest card să poată fi introduse un număr limitat de informații. El va avea acest certificat digital, orice titular va avea posibilitatea să-și înscrie un alt certificat digital pentru semnătură electronică calificată. În acest sens, cartea electronică de identitate este pregătită să poată răspunde unei asemenea necesități. Cardul trebuie să reprezinte cheia de acces la sistemele informatice în care sunt conținute diverse informații, astfel încât fiecare cetățean să aibă posibilitatea să se autentifice în aceste sisteme informatice ale administrației publice și nu numai, să poată solicita prestarea unor servicii, să-și poată asuma și să poată semna anumite cereri, declarații pe care le formulează”, a spus Cătălin Giulescu, chestor, Direcția pentru Evidența Persoanelor, la Digi24.
Autoritățile au în plan ca noul card electronic de identitate să înlocuiască chiar și permisul de conducere. Cătălin Giulescu a mai declarat că este posibil ca buletinul electronic să țină loc documentelor de stare civilă, însă acest lucru se va întâmpla abia de anul viitor, respectiv de pe 1 iulie.
Noile cărți de identitate electronice vor fi implementate în București până la sfârșitul anului viitor, relatează Spynews.
Buletin electronic 2021. Florin Cîţu a avut numai cuvinte de laudă la adresa iniţiativei Ministerului Afacerilor Interne de a lansa proiectul pilot pentru emiterea noului buletin electronic în Cluj-Napoca.
„Foarte bună iniţiativa Ministerul Afacerilor Interne, Romania de a lansa proiectul pilot pentru emiterea Cărţii Electronice de Identitate, în municipiul Cluj-Napoca! Viitorul este al digitalizării şi al informatizării serviciilor publice! Sunt convins că vom extinde acest proiect la nivel naţional, în termenul stabilit de 18 luni, astfel încât toţi românii să poată beneficia de Cartea Electronică de Identitate, un document ce oferă mai multă siguranţă privind datele cetăţenilor. România, hai că se poate!”, a afirmat Florin Cîţu, potrivit unei postări de marţi pe pagina de Facebook a Guvernului.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că toate programările în vedere obţinerii cărţii electronice de identitate pentru următoarele 30 de zile au fost epuizate încă din ziua lansării proiectului-pilot, la Cluj-Napoca. Astfel, aproximativ 450 de persoane au solicitat acest tip de document.
Ce trebuie să ştie toţi românii care doresc să îşi schimbe cartea de identitate!
– noul document va înlocui practic, în mod treptat, cartea de identitate aflată în circuit din 1997, pana in august 2031, conform termenlor stabilite de Regulamentul UE.
– CEI este recunoscuta în afara granițelor țării
– acest document facilitează accesul cetățeanului la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice
– poate fi solicitat opțional de către părinți pentru copiii lor încă de la naștere, cu o valabilitate variabilă în funcție de vârsta titularului.
– cetățenii trebui să știe ca această carte de identitate conține elemente suplimentare de siguranță, care se datorează noilor tehnologii ceea ce-i conferă titularului o protecție suplimentară și previne situațiile de furt de identitate.
– practic azi începând cu ora 13:00, sistemul devine funcțional aici la Cluj Napoca fiind preluată oprimna cerere pentru eliberarea noului tip de carte de identitate. Pentru început acest lucru se va întâmpla la un singur ghișeu, obiectivul fiind extinderea fluxului de preluare la 4 ghișee.
Noua carte electronică de identitate va costa 14 euro, în condițiile în care media în UE este 41 de euro pentru acest document.